Erişilebilirlik

Türkiye ve Mısır Arasında Diplomatik Gerginlik


Mısır ile Türkiye arasındaki gerginlik nedeniyle iki ülke karşılıklı olarak Ankara ve Kahire'deki büyükelçileri "persona non grata - istenmeyen adam" ilan etti.

İlk adım Kahire'den geldi. Mısır, Cumartesi günü, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi’nin ülkeyi terketmesini istedi. Kahire hükümeti, Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı’nın Mısır’dan ayrılmasını isterken aynı zamanda iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesi kararı da aldı. Kahire hükümeti, Türkiye ile ilşikilerini maslahatgüzar seviyesine indirdi.

Bunun üzerine Türkiye de Mısır'ın Ankara Büyükelçisi'ni istenmeyen adam ilan etti. Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'dan en geç 29 Kasım tarihinde Mısır'ı terketmesinin istenmesi üzerine Ankara'da mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, Mısır'ın Türkiye'deki geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı ve ilişkilerin maslahatgüzar düzeyine indirildiğinin Mısırlı diplomata bildirdi.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, daha önce istişareler için Türkiye'den ayrılmış bulunan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in "istenmeyen adam" ilan edildiği de belirtildi.

Mısır'ın kararında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde darbeden sonra görev alan Mısırlı liderleri eleştiren açıklamaları üzerine aldığı bildiriliyor.

Erdoğan, Rusya’ya gitmeden önce yaptığı açıklamada devrik Cumhurbaşkanı Mursi’nin yargı karşısındaki durumunu alkışladığını söylemiş, “Onu yargılayanlara benim saygım yok,” ifadelerini kullanmıştı.

İkili ilişkiler Müslüman Kardeşler’in lideri Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz günü düzenlenen askeri darbeyle cumhurbaşkanlığı görevinden uzaklaştırılmasından bu yana gergindi.

Darbeden birkaç hafta sonra, Ağustos ayında, Ankara’nın darbe karşıtı sert açıklamaları üzerine, iki ülke karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çekmişti.
Türk Büyükelçisi bundan birkaç hafta sonra tekrar Kahire’ye dönerken, Mısır kendi büyükelçisini Ankara’ya göndermedi.

AK Parti hükümeti, 2012 Haziran’ında cumhurbaşkanlığına seçilen Mursi ile yakın bağlar kurmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG