Erişilebilirlik

Mısır'da Yeni Seçim Hazırlığı


Tahrir Meydanında yeni anayasayı protesto için saçını kesen bir Mısırlı kadın
Tahrir Meydanında yeni anayasayı protesto için saçını kesen bir Mısırlı kadın
Mısır parlamentosunun üst kanadı , Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yeni anayasayı yürürlüğe sokan kararnameyi imzalamasından sonra ilk oturumunu yaptı.
Şura Konseyinin ilk oturumunda Mursi tarafından atanan 90 yeni üyesi yemin ederek göreve başlayacak. Konseyin önümüzdeki iki ay içinde parlamentonun alt kanadı için yapılacak seçimlerle ilgili yasal hazırlıkları başlatması bekleniyor.

Mısır Yüksek Seçim kurulu yeni anayasanın referandumun iki turunda toplam yüzde 63,8 oranında oyla kabul edildiğini açıkladı.
Seçim Kurulu yargıçlarından Samir Ebu el-Matti, oy verme işleminde usulsüzlük yapıldığı suçlamalarını ciddi biçimde incelediklerini söyledi.
Referanduma katılma oranının yüzde 32,9 olduğu da açıklandı.
Muhalefet katılma oranında düşüklüğün, anayasa taslağının halkın çoğunluğu tarafından desteklenmediğini gösterdiğini savunuyor.

Anayasa, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler Partisinin desteğine sahip. Mısır’daki liberal ve laik kesimlerle Hıristiyanlar, yeni anayasanın temel hak ve özgürlükleri kısıtlayacağını, şeriatı meşru olarak toplum hayatına sokacağını savunuyor. Muhalefete göre yeni anayasa kadın haklarına da değinmiyor.

Ancak yeni anayasa taslağı Mısır ordusunun ayrıcalıklarını koruyor hatta ulusal güvenlik ve dışpolitika konusunda Mübarek döneminden daha fazla yetkiler tanıyor. Bu nedenle Mısır ordusu anayasa taslağına karşı tavır almadı ve muhalefete destek vermedi.
Anayasayı hazırlamakla görevli komitede görevli liberal ve Hıristiyan üyeler, görüşlerinin dikkate alınmadığını söyleyerek komiteden çekilmişti. Yeni anayasa, komitede çoğunluğu oluşturan İslamcı üyeler tarafından geçen ay kabul edilmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG