Erişilebilirlik

Mısır'da Yeni Genel Grev Çağrısı


Mısır'da Yeni Genel Grev Çağrısı
Mısır'da Yeni Genel Grev Çağrısı

İki haftadır hükümet aleyhtarı protestolarla çalkalanan Mısır’da, 6 milyon kamu görevlisine yüzde 15 zam önerilmesinin ardından göstericiler bugün genel greve gidilmesi çağrısında bulundu.

Eylemlerin başlamasından bu yana ilk kez toplanan Mısır bakanlar kurulu, memur ve emekli maaşlarına zam kararını onayladı. Ancak karar Nisan ayında yürürlüğe girecek.

Kahire’de Tahrir Meydanı’ndaki bekleyişlerini sürdüren göstericiler, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarının son bulmasında ısrar ediyor. Eylemciler özellikle bugün ve Cuma günü daha büyük gösteriler planlıyor.

New York Times gazetesine göre göstericiler Mısır’ın diğer büyük kentlerinde kamu düzenini bozma ve televizyon istasyonu basma gibi daha büyük eylemler de planlıyor. Şimdiye kadar göstericilerin çoğu, yanlış anlaşılacakları kaygısıyla bu tür eylemlerden kaçınıyordu.

Öte yandan Sina yarımadasında ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören Bedevilerin ilk kez Mısır güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya girdiği bildirildi.

Google Yöneticisi Serbest

Google İnternet şirketinin gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan Mısırlı yöneticisi, iki hafta boyunca gözleri bağlı olarak hapis tutulmasını eleştirdi ve böyle bir muameleye izin veren sistemin yıkılması gerektiğini söyledi.

Google’ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlama müdürü Vail Guneym, özel bir televizyona verdiği demeçte, kendisinin bir “kahraman olmadığını” belirtti. Guneym, gerçek kahramanların hükümet aleyhtarı gösterilere katılarak hayatlarını kaybeden Mısırlılar olduğunu sözlerine ekledi.

Vail Guneym ayrıca, kendisini sorgulayan kişilerin, Mısır’da Hüsnü Mübarek aleyhtarı ayaklanmaları “dış mihrakların” çıkardığına inandıklarını, ama kendisinin sorgu memurlarına, ayaklanmaları çıkaranların “ülkelerini seven genç Mısırlılar” olduğunu söylediğini belirtti.

Aynı zamanda Mısır’ın en tanınan blogcularından biri olan Vail Guneym, protestolar süresince sosyal paylaşım sitelerindeki çağrılarda önemli paya sahip.

Guneym ayrıca, aylar önce Mısır’da polis tarafından dövülerek öldürülen genç işadamı Halid Said anısına bir Facebook sayfasını yönetiyor. Said’in vahşice öldürülmesinin Mısır’daki ayaklanmaları teşvik ettiğine inanılıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG