Erişilebilirlik

Mısır'da Yeni Anayasa Hazırlanıyor


Mısır'da devrik cumhurbaşkanının görevine iadesi için gösterilerine devam eden Mursi yanlıları
Mısır'da devrik cumhurbaşkanının görevine iadesi için gösterilerine devam eden Mursi yanlıları
Mısır’da eski cumhurbaşkanı Mursi döneminde çıkarılan anayasanın tartışmalı bölümlerini yeniden yazmakla görevli komisyon Pazar günü ilk kez toplandı.

10 yargıç ve hukuk profesöründen oluşan komisyonun anayasada yapılacak değişiklikleri bir ay içinde önermesi gerekiyor.
Laik ve liberal Mısırlılar, İslamcıların kontrolündeki bir komisyon tarafından hızla hazırlanan anayasaya medeni haklar ve sosyal adaleti koruyan temel maddeler konmadığı gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Hukukçuların önerdiği anayasaya değişiklikleri politikacılar, sendikacılar ve dini liderlerden oluşan 50 kişilik daha büyük bir komisyonun onayına sunulacak.
Komisyon iki ay içinde yeni değişiklikler yaptıktan sonra anayasanın son şeklini cumhurbaşkanına iletecek. Cumhurbaşkanının bir ay içinde anayasa taslağını referanduma sunması gerekiyor.

Ordunun anayasayı askıya almasına karşı çıkan ve geçici yönetimle masaya oturmayı reddeden Müslüman Kardeşler Mursi’nin görevine iade edilmesinde ısrar ediyor ve bu amaçla gösteriler düzenliyor.

Geçici Başbakan Hazım el-Beblavi İslamcıları siyasi sürece katılmaya çağırdı. El-Beblavi devlet televizyonuna verdiği demeçte Mısır’ın ciddi ekonomik sorunlarını çözebilmesi için siyasi uzlaşmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG