Erişilebilirlik

Mısır'da Yargı Bölündü


Mısır'ın nüfuzlu Yargıçlar Kulübü anayasa referandumunu boykot çağrısı yaparken
Mısır'ın nüfuzlu Yargıçlar Kulübü anayasa referandumunu boykot çağrısı yaparken
Mısır Yüksek Yargı Konseyi anayasa referandumu denetlemeyi kabul ederken bazı yargıçlar boykot çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin hukuk danışmanı Muhammed Gadallah, Yüksek Yargı Konseyi'nin toplanarak anayasa referandumunu denetleme kararı aldığını açıkladı.
Nüfuzlu ancak resmi olmayan Yargıçlar Kulübü üyelerini 15 Aralık’ta yapılması planlanan referandumu boykot etmeye çağırdı.

Bütün yargıçlar katılmasa bile bu tür bir boykotun gerçekleşmesi referandumun saygınlığına zarar verecek ve ülkede 22 aydır süren siyasi krizi arttıracak.
Mısır’da seçimleri yasal olarak yargı organının denetlemesi gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi Pazar günü Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yandaşı İslamcı göstericilerin mahkeme binasını kuşatmaları üzerine çalışmalarını “süresiz” olarak durdurdu. Anayasa Mahkemesi, “baskıları” protesto amacıyla bu kararı aldığını açıkladı.

Mahkeme Pazar günkü oturumunda yeni anayasayı kaleme alan İslamcıların denetimindeki kurucu meclisin yasallığını görüşecekti. Ancak birkaç yüz İslamcı mahkeme binasının önünde toplanarak aleyhte gösteri yaptı.

100 üyeli kurucu meclisin yaklaşık 30 Hristiyan, liberal ve laik üyesi Cumhurbaşkanı Mursi yandaşlarının anayasa yazımı sürecini kontrolleri altına almasını protesto ederek meclisi boykot etmiş bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak herhangi bir karar, geçen ay kendisine olağanüstü yetkiler veren bir kararname yayınlayan Cumhurbaşkanı Mursi için doğrudan tehdit oluşturuyor.

Mursi, yetki kararnamesinin 15 Aralık'ta yeni anayasa için yapılacak referandum gerçekleşir gerçekleşmez hemen sona ereceğini açıkladı. Mursi bu açıklamayı kurucu meclisin yeni anayasa taslağını Cumartesi günü kendisine iletmesinden sonra yaptı.

Anayasa taslağı, şeriat ilkelerini yasaların ana kaynağı olarak muhafaza ediyor ancak radikal İslamcıların istediği gibi belirgin hükümler getirmiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG