Erişilebilirlik

Mısır’da Seçimler Bitti Tartışma Bitmedi


Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi seçimlerde aday olmasa da, kendini destekleyecek bir meclisin ortaya çıkması nedeniyle seçimin asıl galibi olarak görülüyor. Meclis üyelerinin, bugüne kadar cumhurbaşkanlığı kararıyla 200 yasa çıkaran Sisi’yi desteklemesi bekleniyor.

Seçime katılım düşük olsa da bazı uzmanlar 3 senedir meclis olmadan yönetilen ülkenin bir meclise kavuşmasından memnun.

Bazı uzmanlar ise seçimde oyların satın alındığını, yetkililerin seçmenleri yönlendirdiğini ve katılımın 2011’de Mübarek’in devrilmesinden bu yana en düşük seviyede kaldığına dikkati çekiyor.

Hatta bazı uzmanlar Mısır’da oy satın almanın artık bir sektöre dönüştüğünü söylüyor.

Seçim gözlemcisi Essam Azmi, “Oy satın almanın borsası oluştu. Sabah bir fiyattan açılıyor, öğlene fiyat yükseliyor. Sandıklar kapanmaya yaklaşırken fiyatlar iyice artıyor,” diyor.

Mısır’ın son meclisi 2012’de feshedilmişti. Uzmanlar, sandıklardaki ihlallerin yaklaşık 600 kişilik meclisin sonradan feshedilmesine neden olabileceğini söylüyor. Seçim, yeni anayasadan sonra göreve başlayacak ilk meclisi belirlemiş oldu. Anayasa, cumhurbaşkanını görevden alma ve erken seçim yetkisini meclise verdi. Yeni meclis göreve gelecek ay başlayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG