Erişilebilirlik

Mısır'da Parlamento-Ordu Çekişmesi


Mısır’da İslamcı partilerin kontrolündeki parlamento ordu ve Anayasa Mahkemesinin kararlarına meydan okuyarak yeniden toplandı.

Mısır Devlet başkanı Muhammed Mursi Pazar günü bir kararname yayınlayarak milletvekillerini tekrar toplanmaları ve parlamentoyu çalıştırmaya başlamalarını istemişti.

Beş dakika süren oturumda parlamento başkanı Saad el-Katatni, milletvekillerinin mahkeme kararını değerlendireceklerini ve uyuşmazlığa bir çözüm yolu bulacaklarını söyledi.

Parlamentonun kısa süreli toplanmasının hemen ardından Anayasa Mahkemesi, Mursi'nin kararını geçersiz saydığını bildirdi.

Askeri konsey, geçen ay Anayasa Mahkemesi'nin kararına dayanarak İslamcı partilerin çoğunlukta olduğu parlamentoyu feshetmiş ve yasama yetkisini kendisi üstlenmişti.
Anayasa Mahkemesi seçim sürecinde usulsüzlük yapıldığını önesürerek parlamentonun feshedilmesi gerektiği bildirmişti. Bunun üzerine Askeri Konsey mahkeme kararını uygulamaya sokmuş ve yasama yetkilerini kendisini üstlendiğini açıklamıştı.

Milletvekillerinin çoğu bir zamanlar yasaklanmış olan Müslüman Kardeşler örgütü ve daha radikal olan selefi Nur partisinin üyesi.

Müslüman Kardeşler cumhurbaşkanlığı seçiminde Muhammed Mursi’yi aday göstermişti.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Mısırlı yetkilileri, ülkenin demokrasiye geçiş sürecini rayından çıkarmamak için birlikte çalışmaya çağırdı. Clinton 14 Temmuz’da Kahire’yi ziyaret edecek.

Kahire’de Mursi ile görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Mısır’ın siyasi uyuşmazlığı çözeceğinden emin olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG