Erişilebilirlik

Mısır'da Mali Kuruluşlar Bugün ve Yarın Tatil


Mısır'da Mali Kuruluşlar Bugün ve Yarın Tatil
Mısır'da Mali Kuruluşlar Bugün ve Yarın Tatil

Mısır Merkez Bankası bugün ve yarın tüm mali kuruluşların hem grevler, hem de Mevlit Kandili dolayısıyla kapalı tutulacağını açıkladı.

Banka, çalışanlarının ısrarıyla normalde yarın planlanan kandil tatilini bugünden itibaren başlatma kararı aldı.

Mısır’da kamu sektöründe protesto ve oturma eylemleriyle grevler yayılmış durumda. Bu kurumlar arasında borsa, tekstil ve demir-çelik fabrikaları, medya kuruluşları, postane ve demiryolları işletmesi de bulunuyor. Kamu çalışanları bir dizi rahatsızlıkları olduğunu söylüyor.

Öte yandan Cuma günü Hüsnü Mübarek’in devlet başkanlığından istifasıyla yönetime el koyan ordu, kargaşa ve düzensizliğin önüne geçmek için grevleri yasaklamaya hazırlanıyor. Bir ordu yetkilisi, amaçlarının ülkeyi tekrar işler hale getirmek olduğunu söyledi.

Dün ülkeyi yöneten askeri konsey parlamentoyu feshetmiş ve anayasayı askıya almıştı. Bu kararların demokrasi yanlısı göstericilerin istekleri doğrultusunda alındığı belirtiliyor.

Mısır’da 18 gün süren halk ayaklanması Mübarek’in istifasıyla sonuçlanmıştı.

Askeri yönetim ülkeyi altı ay boyunca ya da bir sonraki devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerine kadar idare edeceğini açıkladı. Mısır’da bir sonraki seçimler Eylül ayında planlanmıştı.

Açıklamadan kısa bir süre önce Başbakan Ahmet Şefik, ordu destekli hükümetinin en büyük önceliği Mısır’da güvenliği yeniden sağlamaya ve yaşamı normale çevirmeye vereceğini söyledi. Şefik, bazı bakanlıkların hala boş olduğunu ve atanacak kişilerin kamoyunun tatmin olması için sıkı biçimde inceleneceğini de bildirdi.

Mısır Başbakanı, Mübarek’in çekilmesi ve yönetimi ordunun devralmasından sonra ilk basın toplantısını düzenledi. Mübarek, Şefik’i gösterilerin başlamasından dört gün sonra 29 Ocak’ta başbakanlığa atamıştı.

Askeri yönetim, Kahire’de yaşamı normale döndürme çalışmaları çerçevesinde Tahrir Meydanı’na birlikler gönderdi. Askerler, meydanın trafiğe yeniden açılması için göstericilerin kurduğu kampı kaldırmaya başladı. İstekleri yerine gelinceye kadar meydandan ayrılmayacaklarını söyleyen birkaç yüz gösterici, askerlerin kampı kaldırmasına karşı direnince itişmeler yaşandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG