Erişilebilirlik

Mısır'da Hristiyan Göstericilerden Oturma Eylemi


Mısır'da Hristiyan Göstericilerden Oturma Eylemi
Mısır'da Hristiyan Göstericilerden Oturma Eylemi

Mısır’da Müslümanlarla Hristiyanlar arasında çıkan kanlı çatışmaların ardından çok sayıda Kıpti Kahire’de askeri yönetime karşı gösteri düzenledi.

Devlet televizyonunun önünde oturma eylemi yapan binlerce Kıpti Hıristiyan, askeri yönetimin başındaki Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi’nin istifasını istiyor. Göstericiler, Mareşal Tantavi görevinden ayrılmadan oturma eylemine son vermeyeceklerini açıkladı.

Göstericiler, İmbaba semtindeki kiliseyi yakan Müslümanların da yakalanarak mahkemeye çıkarılmasını istiyor. Dünkü gösteri sırasında bir grup Müslüman gencin eylemcilere saldırması üzerine yeni çatışmalar çıktı.

Mısır devlet televizyonu, iki gündür devam eden çatışmalarda, en az 12 kişinin öldüğünü 220’den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi. Cumartesi öğleden sonra çıkan şiddet olaylarında yaralananlardan 65’inin silahla vurulduğu belirtiliyor.

Görgü tanıklarına göre çatışmaların nedeni, Müslümanlığa dönmek isteyen bir Hıristiyan kadının zorla bir kilisede tutulduğu yönünde söylentilerin yayılması. Söylentiler üzerine, kiliseyi basan yaklaşık 500 kişilik bir grup, yanıcı madde ve taşlarla saldırıya geçti. Polis, havaya ateş açarak ve göz yaşartıcı gaz kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.

Mısırlı siyasi liderlerse, çatışmaları önlemek için, ibadet yerleri önünde toplanma ve gösteri yasağı getireceklerini, ayrıca bu yerlerin güvenliğinin arttırılacağını belirtiyor.

Bu arada, askeri yönetim çatışmalarla ilgili olarak gözaltına alınan 190 kişinin askeri mahkemeye çıkarılacağını açıkladı. Mısır Başbakanı İssam Şeref, olaylar nedeniyle komşu ülkeleri ziyaret planlarını iptal etti ve acil olarak Bakanlar Kurulu'nu topladı.

XS
SM
MD
LG