Erişilebilirlik

Mısır’da Göstericilere Silahlı Saldırı


Mısırlı yetkililerin verdiği bilgiye göre, Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda protesto kampı kuran ve gösteri yürüyüşlerine hazırlanan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtları ve taraftarları kimliği belirsiz maskeli adamların silahlı saldırısına uğradı. Olayda dokuz kişi yaralandı.

Mısır’da muhalefet liderleri Cumhurbaşkanı Mursi’nin haftasonu yapılacak anayasa referandumunu iptal etmesini istiyor.

Muhammed El Baradey ve Amr Musa gibi liberal isimlerin liderlik ettiği muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi, taraftarlarına Kahire’deki başkanlık sarayına yürüş düzenleme çağrısında bulundu. Ulusal Kurtuluş Cephesi anayasa taslağının Mısır halkını adil bir şekilde temsil etmediğini savunuyor.

Ancak geri atmayı kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Mursi, referandum güvenliğini sağlamak için hafta başında orduya sivil halkı tutuklama yetkisi verdi. Mursi, Mısır ordusunu hayati önem taşıyan kurumları korumakla görevlendirdi.

Birçok laik Mısırlı, İslam kanunlarının önemini artıran ve kadın haklarına açıkça değinmeyen yeni anayasının sivil hak ve özgürlükleri kısıtlayacağı konusunda endişe taşıyor.

Bazı uzmanlar, Cumhurbaşkanı Mursi’yi destekleyen Müslüman Kardeşlerin taraftarları iyi örgütlemesiyle yeni anayasının referandumda onaylanma şansının yüksek olduğunu belirtiyor.

Mursi, eğer anayasa taslağı haftasonu yapılacak referandumda onaylanmazsa, halk onayına sunulmak üzere başka bir anayasa taslağı oluşturacak yeni bir kurucu meclis seçilmesi için çağrıda bulunacağını söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG