Erişilebilirlik

Mısır'da Gerginlik Sürerken ABD Mursi'yi Eleştirdi


Amerikan hükümeti Mursi’nin yargının yetkilerini kısıtlayan, buna karşın kendi yetkilerini genişleten kararlarını eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland dün yaptığı açıklamada “22 Kasım günü ilan edilen açıklamalar hem Mısır’da hem de uluslararası toplumda kaygı yarattı. Devrime ilham veren unsurlardan biri iktidarın tek elde veya tek bir kurumda toplanmaması fikriydi. Mısır’daki mevcut anayasal boşluk; güç dengesi sağlayan, temel özgürlüklere saygı gösteren, bireysel hakları koruyan ve Mısır’ın uluslararası taahhütlerine uygun hukuk ilkelerini gözeten bir anayasa ile çözülür. İtidal çağrısında bulunuyor ve tarafları birlikte çalışmaya, tüm Mısır halkını aralarındaki görüş ayrılıklarını demokratik diyalog ve barışçı yollardan gidermeye çağırıyoruz,” dedi.

Mursi’nin kararları sonrasında Mısır’da gerginlik devam ediyor. Yargı kurumları yetkilerinin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından kısılmasını eleştirdi.
Devrime ilham veren unsurlardan biri iktidarın tek elde veya tek bir kurumda toplanmaması fikriydi.
Victoria Nuland
İskenderiye’de yargıçlar protesto amacıyla grev başlatırken, Mursi’nin kararları “bağımsız yargıyı hedef alan saldırı” olarak nitelendi.

Mursi, başkanlık sarayı önünde toplanan destekçilerine seslendi
Mursi, başkanlık sarayı önünde toplanan destekçilerine seslendi


Dün Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda başlayan gösteriler bugün de devam etti. Güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz bombası kullandı. Birçok gösterici geceyi Tahrir Meydanı’nda geçirdi.

Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde toplanan destekçilerine seslenen Mursi, Mısır’da istikrarlı ve güven ortamını sağlamaya çalıştığını, kontrolü tek başına elinde tutmak istemediğini söyledi.


Mursi’nin kararları neler?

Mursi, Perşembe günü yayınladığı kararname ile aldığı kararların mahkemeler veya herhangi bir başka kurum tarafından iptal edilemeyeceğini
ilan etti.

Perşembe günkü kararın ardından hükümet karşıtı gruplar Cuma günü bazı kentlerde Müslüman Kardeşler’in bürolarını ateşe verdi. Başkent Kahire’de de göstericiler Tahrir Meydanı’nı yeniden doldurdu ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yetkilerini genişletme kararını kınadı.

Muhalefet partileri kararın anayasaya aykırı olduğunu söylüyor. Muhalefet liderlerinden Muhammed El-Baradai, Mursi’nin kendisini “firavun” ilan ettiğini söyledi. Liberal görüşleriyle bilinen El-Baradai, Mursi’nin tüm yetkileri tek elde topladığını ve bunun sonuçlarının ağır olacağını kaydetti.

Mursi’nin yayınladığı kararname ile yargının meclisin üst kanadı ile anayasa komisyonunu feshetme hakkı elinden alınıyor. Her iki makam da Mursi yanlılarının kontrolü altında.

Mursi, ayrıca, geçen yılki ayaklanmalar sırasında halka karşı şiddet uygulayan eski hükümet yetkililerinin yeniden yargılanmasını da istedi.
Mursi taraftarları, cumhurbaşkanının kararlarını destekliyor ve bu kararları almakta geç bile kalındığını söylüyor.

Mursi, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaları sona erdiren Çarşamba günkü ateşkes anlaşmasına arabuluculuk ettiği için uluslararası alanda büyük övgü almıştı.

Mısır mahkemeleri, meclisin ve anayasa komisyonunun feshini konu alan davaları gözden geçiriyordu. Mursi’nin yayınladığı kararnameyle yargının Müslüman Kardeşler aleyhine karar alması engellenmiş oluyor.

Mübarek yeniden yargılanabilir

Mursi’nin, eski hükümet yetkililerinin yeniden yargılanması kararı ise devrik diktatör Hüsnü Mübarek’i de kapsayabilir. Mübarek, ayaklanma sırasında sivillerin öldürülmesine engel olmadığı gerekçesiyle Haziran ayında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Mübarek, hakkındaki yolsuzluk ve ayaklanmayı bastırmak için sivillerin öldürülmesi için emir vermek suçlamalarından herhangi bir cezaya çarptırılmamıştı.
Bu da birçok Mısırlı’yı öfkelendirmişti.

Mübarek döneminde görev yapan birçok emniyet görevlisi de göstericileri öldürme suçundan aklanmıştı. Bu da başsavcının adil bir yargı süreci gözetmediği iddialarını gündeme getirmişti.

Mübarek, Haziran ayında ömürboyu hapis cezasına çarptırıldı
Mübarek, Haziran ayında ömürboyu hapis cezasına çarptırıldı


Mursi, kararnamesiyle, başsavcı Abdül Macid Mahmud’u da görevden aldı. Kararname, başsavcının görev süresini dört yılla kısıtlayınca, Mübarek döneminde atanan Mahmud’un başsavcılık görevi sona ermiş oldu.

Mursi, Mahmud’u geçen ay görevden almaya çalışmış, ancak yargı bunu engellemişti. Mursi, Mahmud’un yerine Talat Abdullah’ı atadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG