Erişilebilirlik

Mısır’da Gazeteciler Yeniden Yargı Önünde


Aralarında El Cezire çalışanlarının da bulunduğu 20 gazeteci Mısır hakkında yalan haber yayınlamak ve yasadışı Müslüman Kardeşler’e destek olmak veya bu örgüte üye olmakla suçlanıyor

Mısır hakkında yalan haber yapmak, Müslüman Kardeşler’i desteklemek veya bu örgüte üye olmakla suçlanan yirmi gazetecinin davası yeniden başladı.

Davaya, geçen ay açılış duruşmasından sonra ara verilmişti.

Yargılanan gazetecilerden üçü, merkezi Katar’da bulunan El Cezire televizyonuna mensup. El Cezire televizyonu, gazetecilere yönelik suçlamaları reddediyor. Katar, Müslüman Kardeşler’e ve devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye destek veriyor.

Mısırlı yetkililer, El Cezire’yi, Müslüman Kardeşler lehine yayın yapmakla suçluyor. Mısır hükümeti, Müslüman Kardeşler’i terörist grup olarak niteliyor.

El Cezire yöneticileri ise yaptıkları yayınların arkasında duruyor ve elemanlarına yönelik suçlamaların asılsız olduğunu bildiriyor.

Dava, özellikle basın özgürlüğü kuruluşlarının ve insan hakları örgütlerinin dikkatini çeker nitelikte.

Gazetecileri Koruma Komitesi Mısır’ın giderek bozulan basın özgürlüğü sicilini düzeltmek için gazetecileri yargılamaktan vazgeçmesi ve hapse atılan gazetecileri serbest bırakması gerektiğini bildirdi.

Kahire’deki geçici hükümetin Temmuz ayında Mursi’nin devrilmesinden bu yana gazetecileri cezalandırdığını hatırlatan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü ise Mısırlı liderleri, ülkenin yeni anayasasında güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğü ilkelerine saygı duymaya çağırdı.

Yargılanan gazetecilerden üçü, Aralık ayında, Mısırlı yetkililerin Kahire’deki El Cezire bürosunu kapattıktan sonra çalışmaya devam ettikleri otelde tutuklanmıştı. Gazetecilerden biri Avustralyalı Peter Greste, diğeri Mısır asıllı Kanada vatandaşı Muhammed Fadıl Fehmi.
Mısırlı yetkililer, akreditasyonsuz çalıştıklarını iddia ettikleri gazetecileri, video görüntülerini Mısır’ı iç savaştaymış gibi gösterecek şekilde montajlamakla suçluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG