Erişilebilirlik

Mısır’da Darbe Teşebbüsünün Yankısı


15 Temmuz’dan haftalar sonra bile birçok Mısırlı, darbe girişimini bir açıdan başarılı buluyor: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı en azından kötü gösteriyor.”

22 yaşındaki Şerif Adel, “Darbe girişimi başarılı olmadı, çünkü Erdoğan hala iktidarda” dedi. Ama Adel’e göre Cumhurbaşkanı çok şey kaybetti.

Mısırlı yorumcular, darbe girişimi sonrası gözaltı ve soruşturmalarla ilgili tartışmalara katıldı. Bazıları bunu, Cumhurbaşkanı’nın sahneye koyduğunu belirtiyor. Mısır, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin uluslararası topluma demokratik yollardan seçilmiş Türk hükümetine saygı duyulması yönünde açıklama yapmasını engellemişti.

Mısır resmi ajansına göre de Cumhurbaşkanı Erdoğan karşılık olarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin demokrasi ile ilgisi olmadığını, kendi insanlarından binlercesini öldürdüğünü kaydetmişti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı da “Türkiye Cumhurbaşkanı olayları karıştırmaya devam ediyor ve adaletin pusulasını kaybediyor” açıklaması yayınladı.

Kahire’de yetkililer, darbenin arkasındaki isim olarak nitelendirilen Fethullah Gülen’in Mısır’da siyasi sığınma hakkı bulabileceğini belirtiyor.

Siyasi İslam

Uzmanlar, siyasi İslam’a karşı duruşları devam ettiği sürece iki ülke arasındaki ilişkilerin daha kötüleşeceğini belirtiyor.

Kahire’deki El Ahram Merkezi’nden Ziad Akl’e göre Mısır-Türkiye ilişkileri Müslüman Kardeşler’e indirgendi. Akl, “Mısır o anlayıştan kurtulmak için her türlü hareketi destekleyecektir” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 2013’te Müslüman Kardeşler’den dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi askeri darbe ile koltuktan indirmişti.

Olası sonuçlar

Akl, “Milyon dolarlık soru, bölgesel müttefiklikler daha fazla kargaşadan sonra aynı olur mu? şeklinde soruyor.

Akl, “Türkiye ve Mısır, Suriye’de, Yemen’de, Libya’da ve Irak’ta aynı tarafta ve şu anda ağız kavgasına rağmen normal ilişkileri sürdürüyorlar” diyor.

Akl’e göre Mısır ve Türkiye arasındaki ilişki, İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiyle çok da benzer değil. Akl, “İran ve Suudi Arabistan bu yılın başına kadar diplomatik ilişkiye sahip değildi, birbirlerini düşman gören iki ülke, Suriye ve Yemen konularında farklı taraflarda” dedi.

Akl, İran’ın bölgesel politikayı daha karışık hale getirebileceğini de belirtiyor.

Almasry Alyoum Gazetesi’nden Khalifa Gaballah’a göre de gerilimin tırmanması herkes için tehlikeli olabilir.

Alyoum, devam eden gerilim sadece 2 ülke için risk değil aynı zamanda bütün bölgeye zararlı olma potansiyeline sahip dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG