Erişilebilirlik

Mısır'da Başkanlık Sarayı Önünde Çatışma


Başkanlık sarayı önünde toplanan Mursi karşıtı göstericiler
Başkanlık sarayı önünde toplanan Mursi karşıtı göstericiler
Kahire’de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yandaşı ve karşıtı göstericiler başkanlık sarayı önünde çatıştı.Saray çevresinde toplanan Mursi yanlılarının sayısı hava kararırken muhalif göstericilerin sayısını aştı. Amerika'nın Sesi Kahire muhabiri Edward Yeranian, muhalif göstericilere saldıran Mursi yanlılarının çadırlarını yıktığını ve bölgeden kaçmaya zorladıklarını bildirdi

Müslümanlar Kardeşler Cumhurbaşkanı Mursi’yi desteklemek için gösteri çağrısı yapmıştı. Mursi yanlılarının başkanlık sarayı önünde toplanmalarını isteyen Müslümanlar Kardeşler bu çağrıyı, “muhalif grupların kendi fikirlerini güç kullanarak kabul ettirmeye çalıştıkları” için yaptıklarını belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Brüksel'de yaptığı açıklamada Mısır'da tarafları diyalog başlatmaya çağırdı. Clinton" Kahire ve diğer kentlerde gördüğümüz sokak çatışmaları diyalog kurulmasına acil ihtiyaç olduğunu gösteriyor"dedi.

Muhalif eylemciler, Cumhurbaşkanı Mursi tarafından geçen ay yayınlanan olağanüstü yetki kararnamesinin iptaline kadar meydanları terk etmeyeceğini söylüyor. Mısır polisi, Salı günü Mursi’yi protesto etmek için başkanlık sarayı önünde toplanan onbinlerce eylemciyi dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı. Göstericilerin barikatları ve saray duvarlarını aşarak saraya doğru ilerlemesi üzerine Cumhurbaşkanı Mursi saraydan ayrıldı.

Eski Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek’i deviren ayaklanmada olduğu gibi hükümet karşıtı sloganlar atan göstericilerin lideri, bu yürüyüşün kararnameyi geri çekmesi konusunda Mursi’ye yapılan son uyarı olduğunu söyledi.

Göstericiler aynı zamanda yeni anayasa taslağına da karşı çıkıyor. Taslağın İslamcılar tarafından hazırlandığını söyleyen muhalifler, laik ve liberal grupların fikrinin alınmadığını savunuyor.

Mısır’da yeni anayasa referandumunun 15 Aralık’ta gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu haberde yer alan bazı bilgiler AFP ve Reuters’dan alınmıştır.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG