Erişilebilirlik

Mısır Uçağında Duman Alarmı Verilmiş


Uzmanlar, perşembe gecesi Doğu Akdeniz’de 66 yolcusuyla birlikte düşen Mısır yolcu uçağında, kazadan birkaç dakika önce kabinde duman alarmı verildiğini bildiriyor.

Mısırlı yetkililer, düşen uçağın bazı parçalarının ve içinden çıkan eşyaların fotoğraflarını bugün kamuoyuyla paylaştı.

Duman alarmıyla ilgili son bilgi önemli ipuçları sağlasa da, kazanın nedeni konusunda yeterli bilgi vermiyor. Öte yandan enkaz ve karakutuları arama çalışmaları devam ediyor.

Enkaz ve karakutuların İskenderiye’nin 290 kilometre kadar kuzeyinde, denizin dibinde olduğu tahmin ediliyor. Karakutuların bulunmasıyla kazanın nedeni de kısmen aydınlığa kavuşabilir.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault diğer Fransız yetkililerle birlikte Mısır’ın Paris büyükelçisi ve kazada yakınlarını kaybeden 100 kadar kişiyle bir araya geldi, taziye dileklerini sundu.

Gazetecilere açıklama yapan Ayrault, tüm olasılıkların aynı derecede değerlendirildiğinin altını çizdi.

Fransız yapımı Airbus A320 uçağı, perşembe gecesi Paris’ten Kahire’ye uçarken iki ani bir dönüşle rotasından çıkmış ve 6 bin 700 metre kadar irtifa kaybettikten sonra radardan kaybolmuştu. Havada infilak ettiği düşünülen uçak acil durum sinyali de vermeye fırsat bulamadı.

Mısır ve Fransa’nın yürüttüğü arama çalışmalarına Yunanistan ve Amerika da uçak ve donanma gemileriyle yardım ediyor.

Mısır Havacılık Bakanı Şerif Fethi, uçağın teknik arızadan çok terör saldırısı sonucu düşürülmüş olabileceğini düşünüyor. Ancak terör saldırısı olduğunu destekler nitelikte bir kanıt bulunamadı. Ayrıca şu ana kadar olayı üstlenen bir örgüt de çıkmadı.

Avrupa Uzay Ajansı, yörüngedeki uydularından birinin, uçakla irtibatın kesildiği koordinatların 40 kilometre güneydoğusunda deniz üzerinde yağ tabakasına benzer bir kütle keşfetti. Bunun düşen uçaktan kalan izler olup olmadığı da tam bilinmiyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, arama çalışmaları için Mısır’a yardım önerisinde bulundu. Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü’yle konuşan Kerry, kendisine arama ve inceleme çalışmaları boyunca yakın temasta olacaklarını söylediğini bildirdi. Kerry ayrıca kazadan dolayı Mısır halkına taziyelerini bildirdi.

Mısır yolcu uçağının kaybolması, geçen ekim ayında Şarm el Şeyh’ten havalandıktan sonra bombalı saldırıda düşürülen Rus yolcu uçağını anımsattı. 31 Ekim’deki olayda 224 kişiyi taşıyan uçak Sina yarımadası üzerinde düşmüştü. Moskova, uçağın patlayıcıyla düşürüldüğünü savunurken, IŞİD de bombayı kendilerinin yerleştiğini iddia etmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG