Erişilebilirlik

Mısır Ordusundan Kitle Gösterileri Çağrısı


Tahrir Meydanı yakınında Mursi yanlıları ve karşıtları arasında çıkan çatışmada yaralananan bir gösterici
Tahrir Meydanı yakınında Mursi yanlıları ve karşıtları arasında çıkan çatışmada yaralananan bir gösterici
Mısır Genelkurmay Başkanı Abdül el-Sissi, orduya “şiddet ve teröre” karşı mücadele yetkisi verilmesi için Cuma günü kitle gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Aynı zamanda başbakan yardımcısı ve savunma bakanı da olan General el-Sissi bu çağrıyı televizyon konuşmasında yaptı.
Mısır ordunun Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmesinden beri haftalardır ölümle sonuçlanan sokak çatışmalarına sahne oluyor.
Mursi’nin yandaşları ve karşıtları arasında Salı günü de süren çatışmalarda en az 9 kişi öldü 33 kişi yaralandı.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri çatışmaların Muhammed Mursi yandaşlarının düzenlediği oturma eylemi devam ettiği sırada yaşandığını bildirdi.
Pazartesi günü devrik cumhurbaşkanını destekleyenler ve karşı çıkanlar arasında yaşanan çatışmalarda en az 4 kişi yaşamını yitirmişti.

Ordu, anayasayı değiştirme ve ülkeyi yeni seçimlere götürme amacıyla geçici bir hükümet kurdu. Ancak yeni hükümeti reddeden Mursi yanlıları eski cumhurbaşkanının görevine iade edilmesini istiyor.
Devrik cumhurbaşkanının serbest bırakılması için her gün ülke çapında düzenlenen gösteriler, Muhammed Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler grubu tarafından yürütülüyor.

Mursi, Mısır’da 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek’in 2011 yılında istifa etmek zorunda kalmasının ardından demokratik seçimle iktidara gelmiş ilk liderdi. Mursi bu görevde sadece 1 yıl kalabildi.

Askeri yetkilileri Mursi’nin sağlığının iyi olduğunu, kendisine yönelik güvenlik tehditi nedeniyle gözaltında tutulduğunu bildiriyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG