Erişilebilirlik

Mısır Ordusundan el-Sissi'ye Adaylık Desteği


Tahrir Meydanı'nda General el-Sissi'nin maskesini takan Mısırlı bir kadın gösterici
Tahrir Meydanı'nda General el-Sissi'nin maskesini takan Mısırlı bir kadın gösterici
Mısır askeri konseyi geçen yıl İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi deviren ordu komutanı General Abdül Fettah el-Sissi’nin başkan adaylığını destekleme kararı aldı. Resmi haber ajansı MENA el-Sissi’nin adaylığını önümüzdeki saatlerde resmen açıklayacağını bildirdi.

Askeri konseyin destek kararından hemen önce geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur el-Sissi’yi en yüksek rütbe olan mareşalliğe terfi ettirdi.

Mansur, Pazar günü siyasi geçiş planında değişiklik yaparak cumhurbaşkanlığını seçimlerinin parlamento seçimlerinden önce Nisan’da yapılması kararı alındığını açıklamıştı.

Uzmanlar bu değişikliğin Ordu Komutanı ve Savunma Bakanı General Abdül Fatah el-Sissi’nin birkaç ay içinde cumhurbaşkanı seçilmesi olasılığını güçlendirdiği görüşünde.

Ordunun geçen Temmuz’da İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmesinden sonra kabul edilen yol haritasına göre önce parlamento seçimlerinin yapılması gerekiyordu.

Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur yol haritası değişikliğini televizyon konuşmasında açıklarken güvenlik güçlerine yönelik terörist saldırılardaki artışın demokrasiye geçiş sürecini önleyemeyeceğini söyledi.

Mübarek’in 2011 yılından beri sokak çatışmaları ve siyasi krizlerden bunalan Mısır halkının önemli bir bölümü el-Sissi’yi ülkeyi istikrara kavuşturabilecek bir kişi olarak görüyor. Birçok uzman Mısır’da son derece popüler olan el-Sissi’nin cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakıyor.

Cumartesi günü Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan ayaklanmanın üçüncü yıldönümünde çıkan çatışmalarda 49 kişi öldü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG