Erişilebilirlik

Mısır Ordusu Cumhurbaşkanı Mursi'yi Devirdi


Tahrir Meydanı'nda Mısır ordusunun açıklamasını sevinçle karşılayan göstericiler
Tahrir Meydanı'nda Mısır ordusunun açıklamasını sevinçle karşılayan göstericiler
Mısır ordusu günlerdir süren hükümet karşıtı gösterilerin ardından demokratik yollardan seçilen ilk cumhurbaşkanını görevden aldı ve yerine geçici devlet başkanı atadı.

Genelkurmay Başkanı Korgeneral Abdül Fettah el-Sisi televizyonda yaptığı açıklamada, devlet başkanlığı görevini Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın geçici olarak üstleneceğini bildirdi. Sisi, ordunun Mısır halkının taleplerine kulak verdiğini açıkladı. Muhalefet yandaşları son bir haftadır düzenledikleri gösterilerle Mısır Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’ye istifa çağrısı yapıyordu.

Ancak Mursi Twitter üzerinden yayınladığı mesajında, halka ordunun darbe girişimine karşı çıkma, ancak barışçı düzeyde kalma çağrısı yaptı. Mursi’nin durumu hakkında net bilgi olmasa da ev hapsinde olduğu yönünde haberler alınıyor.

Geçici devlet başkanlığına atanan Mısır Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur bugün yemin ederek görevine başlayacak.

Ordunun yönetime el koyması haberlerinin ardından muhalefet ve Mursi destekçileri arasında çıkan çatışmalarda en az beş kişinin öldüğü haberleri geliyor. İki tarafın düzenlediği protesto eylemleri Kahire’de sabaha kadar devam etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, sükunet çağrısında bulunurken, konuşma ve toplanma özgürlüğünün de aralarında bulunduğu temel hakların korunması yönünde güvence istedi.

Mısır ordusu, olası şiddet olaylarına karşı kentlerde çok sayıda asker, komando ve zırhlı araç görevlendirdi. Güvenlik kuvvetleri Kahire’nin kilit noktalarına konuşlandırılırken, olası olayların çıkmasını önlemek amacıyla Mursi yanlılarının düzenlediği gösterileri kuşatma altına aldı.

Cumhurbaşkanını görevden alan Kıdemli Orgeneral Abdül Fettah el-Sisi, ordunun hazırladığı “yol haritası” uyarınca anayasayı askıya aldı, yeni cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yanı sıra anayasa değerlendirme komisyonu kurulması çağrısında bulundu. Sisi ayrıca bir ulusal uzlaşma komisyonu kurulmasını istedi, ‘yol haritasına’ bir dizi siyasi grubun destek verdiğini savundu.

Ordunun verdiği ültimatomun süresinin dolmasına birkaç saat kala reformcu lider Muhammed el-Baradey, El Ezher Üniversitesi Rektörü ve Kıptiler'in dini lideri Genelkurmay Başkanı ile biraraya gelmişti.

Obama yönetimi kaygılı

Mısır’a her yıl 1 milyar 300 milyon dolar askeri yardım yapan Obama yönetimi, Mursi’nin görevinden alınmasından kaygı duyduğunu bildirdi ve kısa zamanda sivil yönetime dönülmesi çağrısında bulundu. Beyaz Saray, ordunun müdahalesini kınamadı. Washington, Mısır’daki askeri müdahaleyi resmen “darbe” diye tanımlaması durumunda bu ülkeye yaptığı yardımları askıya almak zorunda.

Başkan Barack Obama yaptığı açıklamada, Mısır ordusundan barışçı toplanma, bireylere adalet, sivil mahkemelerde serbest ve adil yargılanma gibi temel hakları sağlama garantisi beklediklerini açıkladı. Obama, yeni yetkililerin rastgele tutuklamalardan kaçınmasını isterken, askeri müdahalenin askeri yardımların askıya alınıp alınmayacağı konusunun değerlendirileceğini belirtti. Bir Amerikalı senatör, müdahalenin “darbe” olarak değerlendirilmesi durumunda askeri yardımların kesileceğini açıkladı.

Amerika ayrıca, vatandaşlarına yönelik bir saldırı kaygısıyla, Kahire’deki büyükelçiliğini tahliye etti.

Öte yandan askerler, Katar merkezli el Cezire televizyonunun Kahire bürosuna baskın düzenledi. El Cezire’nin Kahire bürosu, devrik Cumhurbaşkanı Mursi’nin bağlı olduğu Müslüman Kardeşler hareketine yakın haberler yapmakla suçlanıyordu.

Ordu, Mursi’ye ülkede günlerdir devam eden siyasi karışıklıklara son vermesi için 48 saat süre tanımıştı. Ordu, tanıdığı sürenin bitmesi durumunda kendi uzlaşma planını içeren ‘yol haritasını’ izleyeceği uyarısı yapmıştı. Ancak sürenin bitmesine rağmen Mursi bir adım atmadı. İstifa çağrılarını reddeden Mursi, canı pahasına görevde kalacağını açıklamış, ordudan da siyasi krize müdahale tehdidinden vazgeçmesini istemişti.

General Abdül Fettah el-Sisi’nin televizyondaki açıklamasından sonra milyonlarca Mursi karşıtı Mısırlı sokaklara döküldü ve kararı gece boyunca kutladı. 2011’de eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in de devrilmesine yol açan ayaklanmaların merkezi olan Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda havai fişekler patlatılırken, kalabalıklar sokaklarda dans etti. Mursi karşıtları, cumhurbaşkanının meşruluğunu yitirdiğini savunuyor.

Son bir haftadır devam eden siyasi karışıklıklarda en az 40 kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor.

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme örgütü, bununla birlikte Tahrir Meydanı’ndaki gösterilerde kadınlara yönelik cinsel şiddetin ‘korkutucu seviyeye’ ulaştığını bildirdi. Örgüt, kadınlara yönelik 91 tecavüz vakası kaydederken, yetkililerden bir an önce önlem almasını istedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG