Erişilebilirlik

Mısır Muhalefetinden Protesto Çağrısı


Mısır’ın ana muhalefet koalisyonu Ulusal Kurtuluş Cephesi, Mısır halkını yeni anayasa taslağına karşı protesto gösterileri düzenlemeye davet etti. Mısır muhalefeti, İslam kanunlarını öne çıkartıp sivil özgürlükleri ve kadın haklarını kısıtladığı gerekçesiyle yeni anayasaya karşı çıkıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin atadığı ve çoğunluğunu İslamcı politikacıların oluşturduğu kurucu meclis tarafından hazırlanan anayasaya destek veren hükümet yanlılarıysa, anayasanın kabulünün Mısır’ın demokrasiye geçişinde önemli bir adım olduğunu savunuyor.

Cumhurbaşkanı Mursi, geçen haftasonu düzenlenen ilk tur oylamayı hükümetin zaferi olarak ilan etse de, Mısır muhalefeti, oylamada geniş çaplı ihlaller olduğu gerekçesiyle referandumun tekrar düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Anayasanın ilk tur oylaması, Kahire ve İskenderiye’nin de dahil olduğu 10 bölgede yapıldı. Haftasonu yapılacak ikinci tur oylamaysa, çoğu kırsal ve dini açıdan muhazafakar olan diğer 17 bölgede düzenlenecek. Anayasanın geçmesi için basit oy çokluğu gerekiyor.

Bir grup üst düzey hakim, ikinci tur oylamada denetleme yapmayacağını açıkladı. Ülke genelinde pekçok yargı mensubu da ilk tur oylamayı boykot ederek sandığa gitmemişti.

Mursi yanlısı Müslüman Kardeşler, referanduma katılanların yüzde 56’sının anayasaya destek verdiğini bildirdi.

Resmi olmayan sayıma göre, referanduma katılım düşük oldu. Mısır’daki 26 milyon seçmenden sadece üçte biri anayasa oylaması için sandığa gitti. Seçim komitesi, geçen Haziran ayında yapılan ve Mursi’nin zaferiyle sonuçlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımı yüzde 51 olarak kaydetmişti.

Öte yandan, Mısır’ın yeni atanan başsavcısı Talat Abdullah, yüzlerce savcının kendisini protesto etmesi üzerine istifa etti.

Cumhurbaşkanı Mursi’nin yetkilerini olağanüstü genişleten 22 Kasım kararnamesinden sonra atadığı Abdullah’ın istifası kabul edilirse, bunun, geçen aydan beri yargıyla mücadele eden Mursi’ye bir darbe olacağı söyleniyor.

Buarada, Kahire hükümetinin diktatörlüğe kaymasından endişe eden Almanya, Mısır’a yapacağı borç indirimi uygulamasını erteledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG