Erişilebilirlik

Mursi'ye İdam Cezası


Duruşmasını sanık kafesinen izleyen Muhammed Mursi
Duruşmasını sanık kafesinen izleyen Muhammed Mursi

Mısır’ın seçimle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, çıkarıldığı mahkemede idam cezasına çarptırıldı. 2011 yılında yaşanan büyük bir cezaevi firarından sorumlu tutulan Mursi’yle birlikte yüz kadar sanık da idam cezasına çarptırıldı.

Mursi ve diğer sanıklara verilen cezanın Mısır’ın en yetkili dini lideri Büyük Müftü tarafından onaylanması gerekiyor.

Mursi ayrıca casusluktan da yargılanıyor. Devrik devlet başkanının avukatı, cezayı temyize götüreceklerini açıkladı.

Muhammed Mursi’ye verilen idam cezasının ardından Müslüman Kardeşler örgütü destekçileri, protesto gösterisi çağrısı yaptı.

Mahkeme ayrıca Müslüman Kardeşler’in üst düzey liderleri hakkında, cezaevi firarını Hamas ve Hizbullah’la birlikte organize etmek suçundan ayrı hükümler verdi.

Bu arada Sina yarımadasındaki el Ariş kentinde üç yargıç, bindikleri aracın silahlı saldırıya uğraması sonucu öldürüldü. Saldırı, Mursi ve diğer sanıklar hakkında verilen idam cezalarını izliyor.

Muhammed Mursi, geçen yıl sonuçlanan bir başka davada da, 2012 yılında Devlet Başkanlığı sarayı dışındaki protestocuların öldürülmesinden suçlu bulunarak 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mursi, 2013 yılında Mısır’da düzenlenen ve kötüye kullanmakla suçlandığı kitlesel protesto gösterilerinin ardından düzenlenen askeri darbeyle görevinden alındı. Darbeden sonra onbinlerce Müslüman Kardeşler üyesi ve destekçisi hapsedilmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG