Erişilebilirlik

Mısır Halkı Yine Sokaklarda


EGPYT-PROTESTS/MURSI-ACCUSATIONS
EGPYT-PROTESTS/MURSI-ACCUSATIONS

Hamas’la işbirliği yaptığı suçlamasıyla devrik Cumhurbaşkanı Mursi’nin gözaltının devamı yönünde karar çıkan Mısır’da meydanlar yine ayakta

Mısır’da ordu da, Müslüman Kardeşler de kendilerine verilen desteği gövde gösterisine dönüştürmek için halkı sokağa döktü.

Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin destekçileri Müslüman Kardeşler’in kalesi olarak bilinen Nasır semtindeki Adeviye Camisi’nin dışında toplandı.
Tahrir Meydanı’nda ise Mursi yandaşları ve karşıtları arasında çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor.

Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi, hafta ortasında teröre karşı gösteri düzenlemeleri için halka Cuma günü ‘sokaklara çıkın’ çağrısında bulunmuştu.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Mısır’ın resmi haber ajansı MENA Mursi’nin Hamas örgütü ile işbirliği yaparak ülkeye yönelik düşmanca eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle yürütülen soruşturma tamamlanıncaya kadar 15 gün hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Mursi, ordu tarafından görevden alındındığı 3 Temmuz tarihinden beri gözaltında tutuluyordu.

Mursi hakkındaki soruşturmayı sürdüren savcılar, 2011 yılında dönemin devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesine yol açan ayaklanma sırasında kendisi ve diğer üst düzey Müslüman Kardeşler üyelerinin hapisten kaçmasında, Hamas’ın yardımını alıp almadığını araştırıyor.

Mursi’nin bağlı olduğu Müslüman Kardeşler cezaevi baskınının dışarıdan isimler tarafından değil, yerel halkın yardımıyla yapıldığını savunuyor. Ancak mahkeme Hamas’ın, polis merkezlerine düzenlenen saldırılarda Mursi’yle işbirliği yapıp yapmadığıyla ilgili soruşturmayı sürdürüyor.

Müslüman Kardeşler sözcüsü ise, suçlamaları sert bir dille kınarken, bu yapılanların Mübarek dönemine geri dönüldüğünün kanıtı olduğunu söyledi.

Mursi’ye yöneltilen bu suçlamalar, Mısır’da devrik cumhurbaşkanının destekçileri ve karşıtlarının yeni kitlesel protestolara hazırlandığı Cuma günü geldi. Bu protestolar, önceki haftalarda onlarca kişinin öldüğü kanlı eylemlere dönüşmüştü.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG