Erişilebilirlik

Mısır Genelkurmay Başkanı Uyardı: ‘Devlet Çökebilir’


Mısır’da aynı zamanda savunma bakanı olarak da görev yapan Genelkurmay Başkanı Abdul Fettah el-Sisi, Harbiye okulu öğrencilerine seslenirken, Mısır’da tırmanan siyasi krizin devleti çökertebileceğini söyledi.

Mısırlı generalin uyarısı, ülke genelinde bütün gece devam eden devlet karşıtı gösterilerin ardından geldi. Eylemciler, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ülkedeki hükümet karşıtı gösterileri bastırmak için ilan ettiği olağanüstü hal kanunlarını ve sokağa çıkma yasağını protesto ediyor.

Yüzlerce öfkeli Mısırlı, Port Said, İsmailiye ve Süveyş kentlerinde akşam saatlerinde toplanarak Cumhurbaşkanı Mursi’nin yürürlüğe soktuğu ve 30 gün sürecek sokağa çıkma yasağını deldi. Kahire’de güvenlik güçleri, polise taş atan göstericilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Öte yandan, bakanlar kurulu, cumhurbaşkanına ülkede asayişi sağlamak için orduyu görevlendirme yetkisi veren yasa tasarısını onayladı. Yasa tasarısına göre, asker ve polis güvenliği teşkil etmek için birlikte çalışacak ve gerektiğinde sivil vatandaşları tutuklayabilecek.

Mısır’da, geçen hafta eski lider Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan devrimin ikinci yıl dönümü kutlamaları şiddet içerikli gösterilere dönüşmüştü. Ülkede devam eden protestolarda şimdiye kadar 50 kişinin öldüğü kaydedildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG