Erişilebilirlik

Mısır'da Anayasa Referandumunun İkinci Turu Yapıldı


Seçmenlerin yarısı geçen hafta oy kullanmıştı. Ancak bu seçimleri de geçen hafta olduğu gibi yoğun şiddet ve protesto eylemleri gölgeledi

Mısırlı seçmenler, İslamcılar’ın desteğine sahip yeni anayasa taslağını oylamak amacıyla bugün düzenlenen referandumun ikinci turunda sandık başına gitti.

Mısır’da 25 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçmenlerin yarısı geçen hafta oy kullanmıştı. Ancak bu seçimleri de geçen hafta olduğu gibi yoğun şiddet ve protesto eylemleri gölgeledi. Yetkililer seçimi geçen haftaki gibi yerel saatle 23.00’e kadar uzattı.

Referandumun ilk turunda alınan resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin üçte ikiye yakını (yüzde 57), yeni anayasa taslağını onayladı.

Anayasa, Müslüman Kardeşler partisinin desteğine sahip. Müslüman Kardeşler aynı zamanda Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin de eski partisi. Mısır’daki liberal ve laik kesimlerle Hıristiyanlar, yeni anayasanın temel hak ve özgürlükleri kısıtlayacağını, şeriatı meşru olarak toplum hayatına sokacağını savunuyor. Muhalefete göre yeni anayasa kadın haklarına da değinmiyor.

Anayasayı hazırlamakla görevli komitede görevli liberal ve Hıristiyan üyeler, görüşlerinin dikkate alınmadığını söyleyerek komiteden çekilmişti. Yeni anayasa, komitede çoğunluğu oluşturan İslamcı üyeler tarafından geçen ay kabul edildi.

Referandum sonuçlarının ne zaman açıklanacağı bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Merkez Bankası başkanı İstifa Etti

Cumhurbaşkanı Mursi (sağda), yardımcısı Mekki'nin elini sıkarken
Cumhurbaşkanı Mursi (sağda), yardımcısı Mekki'nin elini sıkarken
Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki istifa ettiğini açıkladı. Mekki, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin önerdiği ulusal uzlaşma görüşmelerinin düzenlenmesinde önemli role sahipti.

Mekki istifasına gerekçe olarak, siyasi görevinin bir yargıç olarak profesyonel geçmişine uymadığını söyledi.

İlk istifasını 7 Kasım'da sunan Mekki, ülkesi İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda arabulucu olduğu için bu kararını ertelemişti. Mursi'nin yetkilerini arttırma kararı da Mekki'nin istifasını ertelemesinde etkili oldu.

Öte yandan Mısır Merkez Bankası Başkanı Faruk el Okda da istifa etti. Okda'nın yerine Hişam Ramiz getirildi. Okda'nın istifasının nedeni açıklanmadı. Ancak istifa kararı ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krize rastlıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG