Erişilebilirlik

Mısır Cumhurbaşkanı Geri Adım Atmıyor


Mısır Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi, istifa etmeyeceğini açıkladı ve siyasi krize müdahale ettiği gerekçesiyle ordudan da ültimatomunu geri çekmesini istedi.

Geç saatte televizyonda Mısırlılar’a hitap eden Mursi, ne içerden ne de dışarıdan baskıya boyun eğmeyeceğini bildirdi. Bir yılı aşkın bir süre önce demokratik yolla seçildiğini vurgulayan Mursi, istifa çağrılarına rağmen anayasal yükümlülüklerini uygulamaya devam edeceğini söyledi.

Mısır ordusu, muhalifleriyle görüş ayrılıklarını gidermemesi durumunda kendi ‘yol haritasını’ uygulamaya koyacağı konusunda Mursi’ye 48 saat süre tanımıştı. Ültimatomun süresi bugün doluyor.

Mısır basınına sızan ültimatom uyarınca ordu, anayasayı askıya almayı, parlamentoyu feshetmeyi ve geçici yönetim kurmayı planlıyor.

Cumhurbaşkanı Mursi’nin de bağlı olduğu Müslüman Kardeşler hareketinin yandaşları, liderlerini hedef alacak darbe girişimine karşı tankların önünde duracakları ve şehit olmaya hazır oldukları mesajını veriyor.

Mısır’da Mursi yandaşları ve laik muhalefetin düzenlediği gösteriler gece boyunca da devam etti. Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda toplanan muhalefet Mursi’ye istifa çağrısı yapıyor. Başkentin bir başka semtinde toplanan İslamcılar ise Cumhurbaşkanı Mursi’ye destek veriyor.

Kahire’de dünkü çatışmalarda en az yedi kişinin öldüğü bildiriliyor.

Başkan Barack Obama, Pazartesi günü Muhammet Mursi’yi telefonla aramış ve muhalefet eylemcilerinin çağrılarına kulak asması önerisinde bulunmuştu. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki de krize barışçı, siyasi çözüm çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG