Erişilebilirlik

Mısır: Askeri Yönetim Görevi Sivil Hükümete Devretmek İstiyor


Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi
Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi

İki önde gelen Amerikalı senatör, Mısır’da askeri yönetimin yetkilerini büyük bir hızla seçilmiş bir hükümete devretmeye hazır olduklarını bildirdi.

Demokrat Partili Senatör John Kerry ve Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain dün Mısır’ın askeri lideri ve geçici yönetim konseyi başkanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi’yle bir araya geldi.

John McCain, Tantavi’nin Eylül ayındaki genel seçimlerden sonra sivil hükümete geçiş konusunda “kesin kararlılık” gösterdiğini söyledi. Mısır’da Ekim ayında da cumhurbaşkanı için seçim yapılacak.

Mısır’daki laik ve liberal muhalefeti temsil eden bazı kesimler seçimlerin yeni anayasa yazılıncaya kadar ertelenmesi çağrısında bulunuyor. Bu kesimler, erken yapılacak genel seçimlerin İslamcı siyasetçilere yarayacağını savunuyor.

Ancak Senatör Kerry, Mareşal Tantavi ve diğer komutanların yönetimden derhal çekilmeye çok istekli olduğunu söyledi. Askeri konsey, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in protestolar sonucu çekilmesinin ardından bu yönetimi devralmıştı.

Senatör McCain de Mısır’daki devrimin başarısının bu ülkenin ekonomisinin gelişmesine bağlı olduğunu söyledi. İki Amerikalı senatör, Mısır’da Amerikan yatırımlarını teşvik etmek amacıyla ziyaretlerini bir grup Amerikalı işadamıyla düzenledi. Bu işadamları arasında General Electric, Coca Cola, Boeing, Dow ve Exxon Mobil’in temsilcileri de bulunuyor.

Amerika Mısır’a önümüzdeki mali yılda verilmek üzere 2 milyar dolar yardım vaat etti.

XS
SM
MD
LG