Erişilebilirlik

'Mısır’a Yardım Ertelenmemeli'


'Mısır’a Yardım Ertelenmemeli'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
Linki indirmek için

Obama yönetimi, Mısır’a F16 uçak teslimatının ertelenmesi yolunda karar alırken, bazı Kongre üyeleri kararı eleştiriyor. Bu Kongre üyeleri, Mısır’a yardımın geciktirilmemesi gerektiği görüşünü savunuyor

Mısır uzun yıllar boyunca Amerika’dan askeri ve ekonomik yardım aldı. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Senatör Robert Menendez bu yardımların devam etmesi gerektiği görüşünde: “Mısır’ı yalnız bırakmak son derece yanlış bir siyasi tercihtir.”

Menendez, yardımların devamı bakımından Mısırlı liderlerden beklentileri ise şu şekilde sıraladı: “Günün sonunda, Mısırlı liderler ve Mısır ordusunun, siyasi sürece bağlı oldukları, demokratik seçimler yapılacağı, kadınların ve azınlıkların haklarının korunacağı taahhüdüne bağlı olduklarını göstermesi gerekir.”

Amerika Savunma Bakanlığı, Çarşamba günü F-16 savaş uçaklarının teslim tarihinin ertelendiğini açıkladı. Bakanlık sözcüsü iki ülke arasındaki ilişkilerin hala sağlam olduğunu ancak Beyaz Saray’ın Mısır’da demokratik sürece bir an önce geçilmesini görmek istediğini söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Cumhuriyetçi üyelerinden Senatör Bob Corker da Pentagon’un kararını eleştirdi: “Bazen Mısır’daki durumun ulusal çıkarlarımıza doğrudan etkisi olduğunu unutuyoruz. Ortadoğu’nun en kalabalık ülkesi olan Mısır, stratejik ortağımız, her yıl 1 milyar dolar yardım veriyoruz. Mısır sayesinde Amerikan gemileri Süveyş Kanalı’ndan ayrıcalıklı biçimde geçiş yapabiliyor. Amerika ile Mısır arasında terörle mücadelede sıkı bir işbirliği var.”

Obama yönetimi hala Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevden uzaklaştırılmasını “darbe” olarak nitelemiyor. Yönetim, bu tanımı yaptığı anda Amerikan yasaları uyarınca Mısır’a yapılan yardımların kesilmesi gerekiyor. Bu nedenle Washington, bu konuda bağlayıcı bir tanım kullanmaktan kaçınıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG