Erişilebilirlik

Milyonlarca Çinli Yasağa Rağmen Facebook’a Girdi


Pekin hükümeti ülke çapında kurduğu yoğun sansür sistemiyle vatandaşlarının Facebook’u kullanmasına izin vermiyor. Yüz milyonlarca Çinlinin sadece Facebook değil Twitter mesaj servisi ve bir zamanlar Türkiye’de olduğu gibi YouTube video paylaşım sitesini kullanması da yasak.

Ancak dün sansür sisteminde meydana gelen bir hata nedeniyle Çinlilerin Facebook’a erişmeleri mümkün oldu. Amerika’nın Sesi Pekin bürosu, Facebook’un sitesine “HTTP” yerine güvenli siteler için kullanılan "HTTPS" yazarak girildiğini ama bunun sadece birkaç saat sürdüğünü bildirdi.

Çinli uzmanlara göre arada sırada sansür sisteminde geçici de olsa bu tür hatalar oluyor ancak durumu fark eden yetkililer hemen hatayı düzeltiyor.

Çin hükümeti sansürü savunuyor sosyal barış ve istikrar ve halkı yanlış fikirlerden korumak için şart olduğunu savunuyor. Çinliler yabancı sosyal paylaşım siteleri yerine rejimin çok sıkı ve daha kolayca kontrol ettiği Baydu adlı siteyi kullanmak zorunda. Buna rağmen teknik bilgiye sahip olan bilgisayar kullanıcıların farklı adreslerle ya da bu amaçla yazılmış programlarla Facebook’u kullanmaları mümkün. Facebook Çin'de en az 700 bin kişinin siteyi kullandığını tahmin ediyor.

Çin hükümeti bağımsızlık isteyen Uygurların işgale karşı düzenlenen gösteriler için Facebook’u haberleşme aracı olarak kullanmaları üzerine hem onları hem de Amerikan şirketini cezalandırmak amacıyla sosyal erişim sitesine erişimi 2009’da yasaklamıştı.

Facebook kurucusu Mark Zuckerber, geçen ay Şangay‘a yaptığı ziyaret sırasında Çin’de de iş yapma arzusunu dile getirmiş ve “1,6 milyar kişinin katılamadığı bir sosyal paylaşım sitesi olur mu?” diye sormuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG