Erişilebilirlik

26 Saatte 725 Milyon Dolarlık Sanat Eseri Satıldı


Ünlü müzayede evi Sotheby’s, New York’ta yaptığı açık arttırmada 26 saatte tam 725 milyon dolarlık satış yaptı. Müzayede yoluyla satışa sunulan parçalar arasında ünlü ressamlar, Picasso, van Gogh, Monet’e ait tablolar da el değiştirdi. Sotheby’s New York müzayede salonunda gerçekleştirilen açık arttırmada, müzayede evi Sotheby’s eski sahibi A. Alfred Taubman koleksiyonuna ait sanat eserler, toplam 420 milyon dolara alıcı buldu. İlerleyen saatlerde ise modern sanat parçalarının yer aldığı ikinci koleksiyonun satışına geçildi. Bu koleksiyonda 306,7 milyona alıcı buldu. Böylelikle Sotheby’s 26 saat içerisinde 725 milyon dolar tutarında sanat eseri satışına arıcılık etmiş oldu.

Picasso’nun tablosu 67,5 milyon dolara satıldı

Satışa sunulan parçalar arasında ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso'nun ‘Nightclub Singer’ adlı tablosu tam 67,5 milyon dolara alıcı buldu. Ünlü ressam Picasso'nun 1901 yılında yaptığı Cumhuriyetçi Parti'nin donörlerinden milyarder işadamı William Koch'un elinde bulunan eserin 60 milyon dolara alıcı bulması bekleniyordu.

Müzayedede Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'un 50 ile 70 milyon dolar arasında alıcı bulması beklenen tablosu “Paysage Sous Un Ciel Mouvementé” ise 54 milyon on bin dolara satıldı. Ünlü ressam Monet’in 1908 yılında yaptığı eseri “Nympheas” adlı eseri de 33.8 milyona satıldı.

Rus sanatçı Kazimir Maleviç'in "Gizemli Süprematizm" isimli tablosu 38 milyon dolara, Fransız empresyonist ressam Claude Monet'nin "Water Lilies (Nilüferler)" adlı tablosu da 34 milyon dolara satıldı. Bu arada müzayede de ünlü ressamlardan bazılarının eserleri de alıcı bulamadı. Picasso’nun beş tablosu, Cezanne, Sisley ve Pissarro’nun birer tablosu ise el değiştirmedi.

Vefatından 6 ay sonra koleksiyonu satıldı

Dünyaca ünlü Türk ressamı İsmail Acar’ın uzun bir süredir New York’ta yaşayan, özellikle kentte sanat çevresini çok iyi tanıyan ve tüm müzayedeleri takip eden sanat eleştirmeni ve gazeteci ağabeyi Selçuk Acar da açık arttırmayı izleyenler arasındaydı. Acar, çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşen yaklaşık 750 milyon dolarlık bir sanat alımını ve müzayedeyi Amerika’nın Sesine şöyle değerlendirdi: ‘’Şu ana kadar satılan eserlere bakıldığında, eserlerin kalitesi, sanat pazarının gidişatı veya istikrarı hakkında sağlıklı bilgi edinmemize imkan vermediğini söyleyebilirim. İlerleyen günlerde diğer müzayede evlerinin satışları da gerçekleştirilecek. Özellikle Christie's'in açık artırmalarına başlamasıyla pazarın gidişatı konusunda daha sağlıklı bir yorumda bulunmak mümkün olacak. Bu yılın Sonbahar açık artırmaları Sotheby's'in eski patronu ünlü işadamı Alfred Taubman'ı koleksiyonunun satışıyla başladı. Beklenenin altında gerçekleşmesine rağmen ilk defa bu derece büyük çaplı bir özel koleksiyonun satışı gerçekleştirildi. Taubman'ın koleksiyonu vefatından 6 ay sonrasında mirasçıları tarafından yapıldı. Sotheby's ilk iki günde gerçekleştirdiği satışlarda alımların 576 milyon doları İmpresyonist (İzlenimci) ve Modern sanat eserlerine gitti.’’

William Koch sattı

Acar, satın alınan tablolar ve satın alan kişilerle ilgili sorumuzu ise şöyle yanıtladı: ‘’Taubman koleksiyonuna ait eserlerin açık artırmasında, Amedeo Modiglian'in Paulette Jourdain adlı eseri beklenenin üzerinde bir rakama ulaşarak, 42 milyon 800 bin dolara alıcı buldu. Esere 25 milyon dolar satış değeri konmuştu. Whitney Müzesi'nde yeni sergisi açılan ünlü Amerikalı sanatçı Frank Stella'ya ait bir eser de fiyatını ikiye katladı. Açık artırmada bir başka dikkat çeken konu ise, Amerikalı sanatçı Jasper Johns’a ait "Kayboluş I" adlı eserin satışta başarısız olmasıydı. "Kayboluş I" herhangi bir teklif dahi almadan elde kalan eserler arasında yer aldı. Sotheby's'in açık artırmalarında öne çıkan konulardan biri de Cumhuriyetçi Parti'nin destekçilerinden işadamı Koch'un sattığı eserlerden Picasso'nun Mavi Dönem şaheserlerinden kabul edilen "Nightclub Singer"ın 67,5 milyon dolara alıcı bulması oldu’’

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG