Erişilebilirlik

Milyarder Bill Gates Çok Yardımsever


Milyarder Bill Gates Çok Yardımsever
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Birçok uzman, Bill Gates’in teknolojik buluşlarının, hayatımızı derinden etkilediği görüşünde. Ancak Gates’in çalışmaları teknoloji alanıyla sınırlı değil. Bill Gates’in yardım vakfı, ölümcül hastalıklar ve yoksullukla savaşta ön saflarda yer alıyor

Dünyanın en ünlü işadamlarından biri olan Bill Gates, yaptığı cömert bağışlarla da tanınıyor. Gates, hayırseverliğin başarısının da yeni icatlara bağlı olduğunu söylüyor. Washington’daki Amerikan Girişimcilik Enstitüsü’nün toplantısında konuşan Gates, teknolojik yeniliklerin genellikle özel şirketler tarafından yapıldığını ancak sosyal alandaki gelişmelerin sadece hükümetler tarafından yapılabileceğini söylüyor.

Birçok uzman, Bill Gates’in teknolojik buluşlarının, hayatımızı derinden etkilediği görüşünde. Ancak Gates’in çalışmaları teknoloji alanıyla sınırlı değil. Bill Gates’in yardım vakfı, ölümcül hastalıklarla ve yoksullukla savaşta ön saflarda yer alıyor.

Washington’daki Amerikan Girişimcilik Enstitüsü’nde konuşan Gates, yaptığı yardım çalışmalarının, hükümetlerin etkili olamadığı alanlara odaklandığını söyledi.:

“Yeni sosyal programlar denemek konusunda hükümetler, yardım kuruluşları kadar özgür değil. Sonuçta hükümetlerin, yardım kuruluşları gibi gönüllüler bulması ve kaynaklarını sosyal yardım için kullanması mümkün değil.”

Konuşmasında, Amerika’da yardım kuruluşlarının büyük bir rol oynadığını söyleyen Gates, üniversitelerin yetiştirdiği başarılı iş insanlarının sonradan bu üniversitelere mali destek verdiğini belirtti. Amerika’da özel kurumların yaptığı yenilikleri hiçbir hükümetin sağlayamayacağını vurgulayan Gates, buna örnek olarak çocuk felciyle mücadele eden the March of Dimes Vakfı’nı gösterdi. Vakıf, Jonas Salk ve Albert Sabin’in bulduğu iki çocuk felci aşısının geliştirilmesi için büyük mali destek sağladı.

Bill Gates: “The March of Dimes Vakfı’nın, bu anlamda, çocuk felciyle mücadelede büyük katkısı oldu. Ağızdan alınan çocuk felci aşısının maliyeti çocuk başına 66 kuruş. Bu maliyeti, hayırseverlerin parasıyla finanse edilen March of Dimes Vakfı karşılıyor.”

Ancak Gates, yardım kuruluşlarının kamu sağlığı, eğitim ve istihdam gibi daha geniş sosyal alanlardaki yeniliklerde hükümetlerin yerini dolduramayacağını da söylüyor:

“Amerika’daki bütün çocukların iyi bir eğitim almasını veya beslenmesini istiyorsak, hükümetin devreye girmesi gerekiyor. Çünkü yardım kuruluşları bütün halka hizmet götüremez. Yardım kuruluşları, bir hastalıkla ilgili araştırmaya mali destek sağlamak gibi çalışmalar yürütür.”

Hayırseverlerin, toplumsal sorunlara çözüm ararken, araştırma ve yeniliklerden faydalandığını söyleyen Gates, toplumun geneline hizmet götürmeninse hükümetin görevi olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG