Erişilebilirlik

'Milli Tüfek' Amerikan Şirketine Satılıyordu


MKEK MPT-74
MKEK MPT-74

MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, yerli hafif piyade tüfeği MPT-76 ve MP5’in çizimlerini yasadışı yollarla satmaya çalıştığı iddiasıyla tutuklandı. Türk-Amerikan şirketinin yöneticisinin ihbarıyla suçüstü yapılan Tanrıverdi, 22 yıla kadar hapisle yargılanacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin silah ve mühimmat ihtiyacını tedarik etmek için kurulmuş olan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi tutuklandı. Tanrıverdi, MP 5 ve MPT 76 adı verilen Milli Piyade Tüfeği’ni Türk ortaklı Zenith Quest International adlı Amerikan şirketine yasadışı yollarla satmakla suçlanıyor.

Emniyet ekiplerinin Tanrıverdi’ye para dolu bir çantayla suçüstü yaptığı operasyon, Amerikan şirketinin üst düzey yöneticisi K.K.’nın verdiği bilgiler sayesinde oldu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre K.K adlı şirket yöneticisi savcılığa verdiği ifadesinde bir buçuk ay önce Tanrıverdi’nin kendisiyle irtibata geçtiğini ve bu iki silaha ait bilgilerin satışında ısrarcı olduğunu söyledi.

İhbarcı silah üreticisi: ‘Vatanım için ihbarda bulundum’

KK, ifadesinde “Teklifi düşündüm, dostlarıma tanıştım. Ben yeterince zengin bir insanım, paraya ihtiyacı olan biri değilim. Özellikle MPT-76 marka silahı, NATO standartlarındaki en çok testi geçebilen ve dünyada birinci sırada yer alan bir silah. Bu nedenle yurt dışında çok sayıda alıcısı bulunmakta. Ülkemin bütün büyük buluşlarının yurt dışına çıkarılmasından rahatsızım. Vatanım için şüpheli hakkında ihbarda bulunmaya karar verdim” dedi.

Mustafa Tanrıverdi'nin 2 flaş disk içinde verdiği bilgilerin kendisi için 100 milyon dolar değerinde olan bilgiler olduğunu belirten K.K., Tanrıverdi’nin kendisinden önce 360 bin dolar istediğini ardından da 60 bin dolardan vazgeçerek 300 bin dolara razı olduğunu ifade etti.

Tanrıverdi itiraf etti

Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi de ifadesinde söz konusu tüfeklere ait çizimleri verdiğini bunun karşılığında para aldığını kabul etti.

Tanrıverdi, “Ben bu kişiye on bin adet MP-5, G-3 ve buna benzer silahların sivil versiyonlarını yasal olarak sattım. Benden MPT-76 ve MP-5 tüfeklerinin çizim ve diğer bilgilerini istedi. Amerika'da silah fabrikası kuracağını, benim de tecrübemden faydalanmak istediğini söyledi. Ben de bir hata yaptım, söylediği sözlere inandım. Bu kapsamda K.K. bana uygun bir para vereceğini söyledi.

Biz pazarlık yapmadık. O da çanta ile parayı bana verdi. Çantadaki parayı saymadım bile" dedi.

1987 yılından beri Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nda çalışan Mustafa Tanrıverdi, 9 Ağustos 2015’ten bu yana MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü olarak görev yapıyordu. 59 yaşındaki Tanrıverdi, Perşembe gününöbetçi sulh ceza hakimliğince TCK'nın 252. Maddesi'ndeki "Rüşvet" ve 333. maddesindeki, "Devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerine sadakatsizlik" suçlarından tutuklandı.

Tanrıverdi, 22 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

‘Bu eylem, bir nevi sanayi casusluğu’

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan bir silah sanayi uzmanı, bu satışın gerçekleşmiş olması halinde söz konusu firmanın en az 2-2,5 milyon dolarlık tasarım ve prototiplendirme yatırımından kurtulabileceğini söyledi.

“Bu eylem, bir nevi sanayi casusluğu anlamına geliyor. Devlet firmasının hizmete özel çizimlerinin ticari çıkar karşılığı yasadışı yollarla satılması. Bu olayda talaşlı imalat resimleri, işlem dataları, kalıplar veriliyor. Eğer bu durum ortaya çıkmasa söz konusu firma hiçbir tasarım, prototip ve AR-GE harcaması yapmadan bu silahı üretebilirdi. Amerika Birleşik Devletleri bu tip silahlarda hem sivil hem askeri kullanımda büyük bir pazar olduğu dikkate alınmalı.”

Makine Kimya Endüstrisi tarafından Kale Kalıp’a tasarlatılan MPT 76’nın ilk etapta 38 bin adet üretilmesi planlanıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG