Erişilebilirlik

Miami’de Başlatılan Şehiriçi Bahçecilik Projesi Büyük İlgi Görüyor


Miami’de Başlatılan Şehiriçi Bahçecilik Projesi Büyük İlgi Görüyor
Miami’de Başlatılan Şehiriçi Bahçecilik Projesi Büyük İlgi Görüyor

Miami’de Üniversite profesörü olan Marvin Dunn öğrencilerinin gönüllü faaliyetlere katılmalarını teşvik için bir şehiriçi bahçecilik projesi başlattı. Dunn’ın projesi yıl boyu açık kalan bir sebze meyve çiftliğine dönüştü.



Miami’de siyahların yaşadığı Overtown’da büyüyen Marvin Dunn sağlıklı yaşam ve iş alanı yaratmak için tohum ekiyor. Dunn, “Overtown sevimli, sağlıklı ve yaşamak için çok güzel bir yerdi. İşsizlik yoktu. Ancak durum yıllar geçtikçe kötüleşti,” diyor.

Amerika’daki bir çok yerde olduğu gibi Overtown’da da işsizlikle birlikte suç oranı da arttı. Zorluklara rağmen Dunn bu durumdan bir fırsat yaratmayı başardı. Dunn, “Bir sürü boş arazi ve çöp vardı. Boş arazilere tohum ekmeye başladık. Kimsenin itiraz etmeyeceğini düşündük,” diye konuşuyor.

Dunn arazinin kullanımı için bir anlaşma imzalamış. Projeyi bazı kuruluşlar da destekliyor.

Bahçede satmak ya da halka dağıtmak üzere sebze ve meyve yetiştiriliyor. Arazinin yöneticisi Maggie Ponns iki yıl içinde bahçenin çiftliğe dönüştüğünü söylüyor. Ponns, “Sürekli ekim yapıyoruz. Ektiğimiz ürünlerin sağlıklı olmasına dikkat ediyoruz. Burası bahçeden öte bir yer,” diyor.

Bitkilerin bakımını 8 kişilik bir ekip yapıyor. Bu kişiler başka işleri olmayan Overtown sakinleri arasından seçilmiş. Ronald White bahçenin olumlu bir adım olduğu görüşünde. White,“Umarım bu proje bazı şeylerin değişmesini sağlar. Bu semtin yardıma ihtiyacı var,” diyor.

İş alanı yaratmanın yanısıra bahçeden düşük gelirli aileler de yararlanıyor. Dunn, Overtown’da çok az sayıda ailenin taze sebze alacak parası olduğunu söylüyor. Dunn, “Bu durum özellikle çocukların sağlığını olumsuz etkiliyor. Geçen sezon hasatımızın çoğunu okullara dağıttık,” diye konuşuyor.

Bahçeden elde edilen ürünün çoğu bedava dağıtılıyor. Dunn ihtiyacı olanlara yardım etmekten memnun olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG