Erişilebilirlik

MHP Lideri Bahçeli'den Sert Mesajlar


Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, fiilen seçim sürecinde yer alması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, “AKP’de bundan sonra milliyetçi oyların kalacağına ihtimal vermiyorum. Milli Görüş’ten gömlek değişirdi, demokrat muhafazakar oldu. Şimdi de yozlaşmış bir muhafazakarlığı savunuyor” dedi. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Erdoğan’ın tarafsız olduğu yönünde kararı içinse, “YSK Erdoğan fanusunu içine girmiş, sadece onu teneffüs ediyor. Gelecekte hepsinin hesabı sorulur” yorumunu yaptı.

MHP, 3 Mayıs Pazar günü seçim bildirgesini kamuoyuna açıklayarak 7 Haziran Genel Seçimleri için harekete geçmişti. MHP Lideri Devlet Bahçeli de, en son seçim vaatlerini açıklayan siyasi parti olmalarına karşın miting programına hızlı bir başlangıç yaptı. Bahçeli, 6 Mayıs günü ilk miting turuna çıktı ve gün içerisinde Çankırı, Kastamonu ile Sinop’ta meydanlarda halka seslendi. Bahçeli’nin ilk miting turunu Amerika’nın Sesi’nin de aralarında bulunduğu bir grup gazeteci de MHP konvoyunda izledi.

Miting programı yanı sıra yol boyunca kendisine yöneltilen kahve sohbeti, dinlenme noktası davetlerini de geri çevirmeyen Bahçeli, gece yarısında Ankara’ya dönüş yolunda son mola noktasında hem gündemi hem de ilk miting turunu konvoydaki basın mensuplarına değerlendirdi.

Bahçeli, “400 vekil istiyorum” çıkışıyla Türkiye’de tarafsızlığı tartışma konusu olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepkiliydi. Gün içerisindeki miting konuşmalarında da tepkisini dillendiren Bahçeli, özellikle Erdoğan’ın Kuran’ı siyasi tartışmalara dahil ederek “münafıklık” yaptığını ifade etti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, basın mensubu grubuyla özel sohbet toplantısında ise, ilk önce seçim için farklı bir vaadini açıkladı ve Beştepe semtindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ‘Atatürk ve Cumhuriyet Müzesi’ne dönüştüreceklerini söyledi.

‘AKP’liler üslubu beğenmedi, tükeniş başlamıştır’

“Bugün meydanlarda Erdoğan’ın elinde Kuran-ı Kerim ile açıklama yapmasını eleştirdiniz? Halk sizce eleştirilerinize katılıyor mu?” soruşumuz üzerine Bahçeli, “Cumhurbaşkanı’nın Güneydoğu Anadolu’daki bir iki ilde, Kuran’ı öne çıkarak siyasi üslup kullanması mütedeyyin Müslümanlar tarafından yadırganmıştır. AKP’ye oy vermiş kardeşlerimiz dahi bu üslubu beğenmemiştir. Dindarlık kindarlığa, mağdurluk mağrurluğa dönüşmüştür. Kindarlıkla mağrurluğun yan yana geldiği yerde tükeniş başlamıştır” dedi.

YSK’ya sert tepki

Amerika’nın Sesi’nin Yüksek Seçim Kurulu’nun HDP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim propagandası yaptığı ve fırsat eşitliği ilkesini çiğnediği yönündeki başvurusunu reddettiğini anımsattığı Bahçeli, YSK’ya yönelik sert mesaj verdi.

Bahçeli, “YSK Erdoğan fanusunu içine girmiş, sadece onu teneffüs ediyor. Erdoğan’ın konuşmasını tarafsızlıkla nitelendirebilecek bir kişi olsa olsa sadece Erdoğan’dır. Demek ki YSK ile Erdoğan özdeşleşmiştir. Çok büyük hatadır. Gelecekte hepsinin hesabı sorulur” dedi.

Bu arada Bahçeli’nin bu açıklamasından saatler sonra dün YSK, CHP tarafından Erdoğan ile ilgili başvuruyu da benzer şekilde reddetti ve Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 52 oy almış aldığı gerekçesiyle devlet imkanlarını kullanabileceği yönündeki sözleriyle ilgili soru üzerine de, “Devletin imkanlarını kullanmak siyasi tercihtir. Ama siyasi etikle bağdaşmayan bir tercihtir” yanıtını verdi.

‘AKP’de kalıyorsa milliyetçi oy değildir’

Bahçeli, Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun milliyetçi oylara yönelik ifadeleri ile özellikle HDP’yi eleştiren açıklamalarını da değerlendirdi. Bahçeli, “7 Haziran’da milli iradeyi karakteri haline dönüştürmüş milliyetçiler, çok önemli bir tokat atacaklar. AKP’de bundan sonra milliyetçi oyların kalacağını ihtimal vermiyorum. Zaten kalıyorsa orada milliyetçilik iddiasından vazgeçmişler demektir. Milli görüşten gömlek değişirdi, demokrat muhafazakar oldu. Şimdi de yozlaşmış bir muhafazakarlığı savunuyor. Muhafazakarlığa yeni bir boyut kazandırdı Sayın Erdoğan” diye konuştu.

‘AKP ile HDP Olimpiyat halkası olmuşlar’

MHP Lideri Bahçeli, sohbet sırasında, Türkiye’deki seçim sonrasına yönelik koalisyon tartışmalarından rahatsızlık duyduğunu da hissettirdi. Bahçeli, koalisyon tartışmaları için “Türkiye’nin siyasetini yozlaştırma açısından, seçim öncesinde zihinleri bulandırmak açısından ortaya konmuş söylemlerdir. Bir de fiili olanı var. Şu an için koalisyon; Recep Tayyip Erdoğan artı AKP. Dolayısıyla parantez içinde Serok Ahmed artı PKK parantez içinde İmralı canisi. Koalisyon zaten kurulmuş vaziyette. Bunun üzerini örtüyorlar. Sandık ortada yok. Sonuçlar ortada yok. Neyin ne olacağı belli değil, koalisyondan bahsediyorlar. Kime hizmet ediyorlar” dedi.

Çözüm Süreci açısından AKP ile HDP arasındaki gerilim yaşanmadığını kaydeden Bahçeli, “Zaten AKP içinde olup, HDP’ye sempati duyanlar, şimdi HDP’den aday oldular. AKP’ye sempati duyanlar HDP içinde, şimdi AKP’den aday oldular. Zaten olimpiyat halkası gibi birbirlerinin içine girmişler” yorumuyla dikkat çekti.

‘Bir sandık gelsin hele’

Amerika’nın Sesi’nin, “Açıkça soracağım seçim sonrasında AKP kapınızı çalarsa, koalisyon yapar mısınız?” sorusuna karşılık Bahçeli, espri yapmayı tercih etti. Bahçeli, “Seçimi niye yaptırmıyorsunuz o zaman. Bana niye soruyorsunuz. Bakalım hele sandık gelsin hele. Demirel vari bir cümle. Bir sandık gelsin hele” yanıtını verdi.

AKP-Cemaat gerilimine ‘tek çizgi’ yorumu

MHP Lideri, Türkiye gündemindeki AKP ile Fethullah Gülen Cemaati arasındaki kavgayı detaylı olarak değerlendirdi. Bu noktada Gülen Davası açılması süreci için çarpıcı açıklamalara da imza attı. ‘Paralel’ ifadesi gereği birbiriyle aynı doğrultuda iki yapı dolayısıyla da “suç ortaklığı” bulunduğunu vurguladı.

Bahçeli, eğer bugün Türkiye’de devlette paralel yapı iddiası varsa oluşum sürecine bakılması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Bu paralel devlet, kiminle paralel? AKP ile mi Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile mi paralel? Bu paralel halka hangi dönemde oluştu, nereye kadar beraber gittiler? Sonunda hangi istasyonda paralellik ortadan kalktı. Bunların aydınlatılması lazım. MGK’da paralel devlet ile ilgili eylemleri dikkate alıp sonuç bildirgesine koyanlar, bu paralel nasıl oluştuğu düşünerek bir ifade kullanmaları lazımdı. Şimdi paraleli ortadan kaldırıp tek çizgiye dönüştürmek MGK’nın görevi olduğu kanaatinde değilim. Ya paralel kavramı tam anlayacak ya da onu tek bir çizgi haline dönüştürüp okyanus ötesini hedef almak suretiyle. Türkiye’de AKP’yi aklamanın, Erdoğan’ı paralel günahından kurtarmanın kimsenin hakkı yoktur.”

Gülen Davası olarak adlandırılabilecek polis ve yargıdaki yapılanmaya ilişkin yargı süreçlerini de yorumlayan Bahçeli, şöyle konuştu:

“Balyoz gibi iki altı yedi dava başladı. Şimdi bunların savcıları hakkında dava açılıyor. Bu savcılar, bu davalar çok sağlıklı mahkeme edilmelidir. Bu konuda adalet, kamuoyuyla da paylaşılarak sürdürülmelidir. Esas Türkiye’de 17-25’e gidiş yolu bu savcıların hakimlerin sorgulanması ve mahkeme sürecinde ortaya çıkacaktır. Paraleli de ayakkabı kutularını da havuzları da para kazanarak bu millete küfredenleri de orada göreceksiniz. Gele gele dört bakan dört evlat ve Erdoğan’ı da orada göreceksiniz. Bu bakımdan çok hayırlı bir süreç başlatılmıştır. Bazıları paraleli ortadan kaldırıyoruz derken, tam paralelin ortasına düştüler. Bu paralel davası mutlaka görülmeli ve kamuoyu nezdinde olmalıdır. Bu mahkemeler canlı yayın olarak verilmelidir. Bunlar bir kumpas mı montaj mı millet gözüyle görmelidir.”

Bahçeli, eğer Erdoğan’ın talep ettiği 400 vekili MHP alırsa ilk iş Erdoğan’ı Yüce Divan’a göndereceğini söyledi.

Seçimde halk ekonomi mi istedi?

Bahçeli, CHP gibi seçim beyannamelerinde benzer ekonomik vaatler bulunmasını ise halkın talebine bağladı. Bahçeli, “Tabi bir haldir. Asgari ücret uzun yıllar hem kamuoyu, hem de ilgililer tarafından tartışılır. O bakımdan son beyannamelerde hemen hemen bütün siyasi partilerin ortak görüşü haline gelmiştir. Bunu yadırgamamak lazım. Asgari ücreti görmemezlikten gelen bir siyasi parti toplumsal beklentilere toplumsal sorunları göz ardı ediyor demektir” dedi.

Caz sever Bahçeli, ‘On My Way’ dedi

Gün içerisinde MHP Lideri Devlet Bahçeli, müzik ile ilgili görüşlerini paylaştı. Bahçeli, cep telefonunda özellikle müzik bölümünü sıklıkla kullandığını söyledi. Cep telefonundaki müzik albümlerini gösterdi. Cihazında yüzlerce şarkı kaydedilmiş olması dikkat çekti. Caz türünü de Türk sanat musikisini severek dinlediğini anlatan Bahçeli, bu nedenle Fransız, Amerikan caz sanatçıları albümlerine sahip görünüyor. Genç sanatçı Yaprak Sayar'ın Taş Plaklar albümü de favorilerinden. Şarkıları gösterirken Louis Armstrong'un "On My Way" şarkısını dinlettirdi. O sırada şarkı adı nedeniyle ‘Yoldayız uygun’ esprisi yaptı. Bunun yanı sıra anımsanacağı üzere, MHP, seçim sürecinde ‘Bizimle Yürü Türkiye’ sloganını kullanıyor.

Bu arada müzik ilgisi nedeniyle dinlediğini belirttiği Ankara Üniversitesi (İLEF) Radyo'dan kayıtları cep telefonu yüklenmiş.

Ayrıca Bahçeli’nin, seçim meydanlarında halk hitabı için parti otobüsleri yanı sıra iki özel tır da hazırlanmış durumda. İlk kez Kastamonu’nda kullanılan bu özel tırlarda, Bahçeli’nin televizyon kanallarını veya meydanda halkı kameralardan izleyebileceği ekran sistemi de bulunuyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG