Erişilebilirlik

MHP’de Akşener ile Yol Ayrımı


MHP’nin 1 Kasım Genel Seçimleri milletvekili aday listesinde Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin uzun süredir şahsen rahatsızlık duyduğu Meral Akşener ismini çizmesi olasılıklar içerisindeydi, ancak yine de bunun gerçekleşmesi ‘sürpriz’ olarak yorumlandı.

MHP listesini saat 11.00’de teslim edeceğini duyurmuştu ama MHP kurmaylarıyla YSK’ya liste teslimi saat 14.00’de gerçekleşti. YSK’da basın mensuplarına listeye ilişkin açıklamayı gerçekleştiren MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Akşener’in listede yer almamasını, “Bir Nöbet değişimi. Dinlenirler, vakti gelince yeniden devreye girerler. Sayın Akşener 2007'de geldi. 2007'den önce de MHP vardı” diye yorumladı. Tuğrul Türkeş'in AKP'den adaylığıyla ilgili soruya karşılık Öztürk, “Bizim gündemimizde böyle bir isim yok. Biz yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu.

MHP'nin aday listesine göre, 7 Haziran'da milletvekili olan 80 kişiden 72'si yerini korudu. MHP ayrıca 550 kişilik listede 7 Haziran’da 40 kadın aday göstermiş iken bu sefer 76 kadını aday ilan etti. Ancak 7 Haziran’da sadece dört kadın vekil çıkartan MHP’de yine seçilebilecek noktadaki aday sayısı Akşener’in de yokluğuyla birlikte sayı eski liste itibariyle sayı düşecekti. Listede varlığını koruyan Zuhal Topçu, Ruhsar Demirel ve Arzu Erdem yine seçilebilecek görünüyor. Bu isimlere ilaveten MHP’nin kadın vekil sayısını 5 yükseltme ihtimali de söz konusu. MHP’nin İzmir 1. Bölge 2. Sırada Senem Kılıç ve 2. Bölgede 2. Sıra Süeda Neslihan Çelik’in de Meclis’e girmeleri eğer oy oranı düşmezse mümkün olabilir.

Akşener neden çizildi?

Aday listesine ilişkin EtikHaber adlı siteye yazılı açıklama gönderdiği belirtilen Bahçeli’nin, basın mensupları ile paylaşılan o açıklamasında, küskünlük olmaması yönünde şu çağrıda bulunması dikkat çekti:

“Zira her bir adayımız birbirinden değerlidir. Aday listemizde yer almaları kısıtlı imkânlar nedeniyle mümkün olamayan ve yoğun başvurular arasında yapılması kaçınılmaz olan seçim sonucu arzu ettikleri yerlerde bulunamayan arkadaşlarımızın bu durumu anlayışla karşılayacaklarına eminim. Milliyetçi Hareket Partisi iktidara susamış, başarıya inanmış kadro ve mensuplarıyla 1 Kasım'da sandıktan alnının akıyla çıkacak, Türkiye'nin yönetimine gelecektir. Günden güne eriyen AKP'ye karşı, kademe kademe büyüyen, gittikçe güçlenen Milliyetçi Hareket Partisi 1 Kasım'da iktidar olacak, ülkemizi musibet ve felaketlerin çekim alanından çıkaracaktır.”

Türkiye siyasetinde lider odaklı belirlenen milletvekili aday listelerinde yer almama durumu, "çizilmek, çizik yemek" gibi ifadelerle anlatılıyor. Bu çerçevede Meral Akşener’in adını listeden doğrudan Devlet Bahçeli’nin çizdiği konuşuluyor. Meral Akşener’in MHP listesinde olmaması, ‘sürpriz’ gibi değerlendirmelere yol açsa da Ankara kulislerindeki bilgiler itibariyle 1 Kasım açısından öngörülebilir olarak yorumlanıyor.

Kulislerdeki bilgilere göre, Devlet Bahçeli’nin rahatsızlığı, Akşener’in 24. Dönem’deki TBMM Başkanvekilliği görevi nedeniyle siyaseten ön planda oluşu ve bu görevini yerine getirdiği sürede diğer siyasi partilerden de Meclis’i yönetmesine yönelik övgüler almasıyla başladı. 10 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı Seçimi arifesinde özellikle “kadın” kimliği nedeniyle ortak aday gösterilebileceği ve sivil toplum tarafından sıkça dillendirilmesi Akşener’i yine ön plana taşıdı. Bu durumdan rahatsızlığını “MHP’de söylentilere kim zemin hazırlıyor?” gibi yakın çevresine ifade ettiği geçmişte basına yansıyan Bahçeli, son olarak Akşener’in adı 7 Haziran sonrasındaki TBMM Başkanlığı için geçince tepkisini sert ifadelerle basına doğrudan dile getirmişti. O dönemde, Akşener’in söz konusu söylentiler ile ilgisi olmadığını şahsen Bahçeli’ye ilettiği belirtilmesine rağmen bugünkü liste itibariyle rahatsızlık olduğu kesinlik kazandı.

7 Haziran'da İstanbul milletvekili olan ancak aday olmayacağını açıklayan eski bakanlardan Murat Başesgioğlu ise beklendiği gibi listede yer almadı.

Tuğrul Türkeş'in de aday gösterilmemesi üzerine, daha önce 4. sıradan aday olan ancak seçilemeyen Erkan Haberal ise bu kez Ankara 1. bölge 2. sıradan aday gösterildi.

MHP'de Ankara’da Mustafa Erdem, Aydın'da Ali Uzunırmak, Hatay'da Şefik Çirkin, Karabük'te Durmuş Yalçın, Manisa'da Zeynel Balkız liste dışı kalan isimler arasında bulunuyor.

Ayrıca Ekmeleddin İhsanoğlu yine İstanbul'dan ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da yine Uşak'tan aday gösterildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG