Erişilebilirlik

Mevsimlik İşletmelerde Yabancı İşçi Sıkıntısı


Mevsimlik İşletmelerde Yabancı İşçi Sıkıntısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Amerika’da turizm sezonunun sadece altı ay sürdüğü bölgelerde, konaklama sektörü için işgücü bulmak da zorlaşıyor. İşletmeciler, bu nedenle yabancı mevsimlik işçilere yöneliyor. Ancak bu yıl, yabancı işgücü için verilen H2B vizesinin sayısı azaltıldı. Yüksek sezonda çalışanların yetmemesi ise turizmcilerin korkulu rüyası.

Bahar ve yaz mevsimleri, Massachusetts kıyılarına Amerika’nın diğer bölgelerinden daha geç ulaşıyor. Turistler gelinceye kadar kıyılar sessiz. İşyeri sahipleri için de fazla sakin.

Şaka yollu durumu ortaya koyan Jane Nichols Bishop, kendisine “Vize Anne” diyor. İşi, yerel işletme sahiplerinin Jamaica, Filipinler gibi yerlerden mevsimlik işçi çalıştırabilmesi için H2B geçici çalışma vizeleriyle ilgilenmek: “Yatakları kim toplayacak, banyoları kim temizleyecek? Kim yemek pişirecek, , servis yapacak, bulaşıkları yıkayacak? Burada tüm bunları yapacak yeterli eleman yok.”

Allen Sylvester, Cape Cod’da çadır kampının sahibi. Sylvester’a göre, ayda sadece beş ay çalışacak Amerikalı bulmak zor.

H2B vizesi ile Amerika’ya girmesine izin verilen mevsimlik işçilerin dört kat azaltılması ciddi bir sorun. Sylvester, talep ettiği mevsimlik çalışanları alamamış ve bu nedenle yıllık gelirinin yüzde 20’sini kaybedebilir. Ancak daha ucuz ve basit bir yol da yok: “Bir sürü evrak işiyle uğraşmanız gerekiyor. İşletme sahip olup da aklı başında olan hiç kimse, başka bir yol olsa, H2B programından işçi bulmaya çalışmaz.”

H2B’ye bel bağlamış işletmeler, önce Amerikalı işçi bulmak için ilan verdiklerini kanıtlamakla yükümlü. Sadece Ocak ayında H2B’li 3 bin yabancı işçi için başvuru yapılmış ancak çok az bir bölümü onaylanmış. Ancak sistemdeki bir sorun nedeniyle yabancı işçilerin gelişi de gecikmiş.

Otel müdürü Jim Underdah, kendisi değil birçok işletmecinin stratejik hareket ederek, ihtiyaç olmasa da sezon dışı tam zamanlı işçi çalıştırdıklarını söylüyor: “Bu çalışanları kaybetmek istemiyorum. O yüzden mutfak elemanlarım da kışın haftada 40 saat çalışıyor ve beni bırakmıyorlar. ‘Bize iyi davranıyorlar’ diyorlar. Sezonu atlatmamı sağlayacaklar.”

Aynı stratejiyi karşılayamayan işletmelerin son umudu ise, 28 Nisan’dan önce 2017 mali federal harcama yasasında, yabancı işçilere getirilen sayı sınırlamasının kaldırılması.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG