Erişilebilirlik

'Mevcut Sorunlara Ricciardone Tartışmasının Eklenmesi İyi Olmadı'


'Mevcut Sorunlara Ricciardone Tartışmasının Eklenmesi İyi Olmadı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:50 0:00
Başkan Barack Obama Salı akşamı Beyaz Saray’daki ikinci dönemindeki ilk “Birliğin Durumu” konuşmasını yaptı. Obama konuşmasında ağırlıklı olarak ekonomide atılacak adımları, işsizlikle mücadele planlarını, Afganistan’dan çekilme süreci ve bireysel silah satışlarının denetlenmesi gibi konuları gündeme getirdi. Başkan Barack Obama’nın önümüzdeki dönemde yapmayı planladıklarını özetleyen konuşmasının yankıları şüphesiz sürüyor. İlgiyle izlenen konuşmanın önemli noktalarını, bu konuşmadaki ipuçlarına da bakarak dış politikayı ve Başkan Obama’nın ikinci döneminde Türk-Amerikan ilişkilerindeki olası seyri uzman bir isimle, Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza ile konuştuk.

Amerika’nın Sesi’nin Washington’dan yapılan canlı yayınında Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan Bülent Alirıza, Obama’nın “Birliğin Durumu” konuşmasında, “Ben bu dönemimde içeriye odaklanmak istiyorum; dış politikayı da ihmal etmeyeceğim ama bunu hepinizin anlamasını istiyorum” mesajı verdiğini söyledi.

‘Türkiye’yi En Fazla Rahatsız Eden Gelişme Suriye’

Obama’nın ikinci döneminde Türk-Amerikan ilişkilerindeki olası seyri de değerlendiren uzman, yeni Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye’ye yapması planlanan ziyareti ve yine Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Washington’a gelme planını hatırlattı; daha sonrasında da Başbakan Erdoğan’la Obama’nın Washington’da görüşmesinin planlar arasında olduğunu belirtti. Uzmana göre Obama-Erdoğan görüşmesi gerçekleşirse öncelikli konu Suriye olacak.

“Türkiye Suriye konusunda belki de en çok etkilenen ülke” diyen Bülent Alirıza, Suriye’deki rejimin değişmesi konusunda Türkiye ile Amerika arasında görüş ayrılığı olmadığını ancak yöntemde farklılıklar olduğunu vurguladı.

Alirıza, “Türkiye ile ABD müttefik olarak her konuda görüş birliğine yaklaşmaya çalışıyorlar. Ama tabii ki Başkan Obama’nın son mülakatında belirttiği gibi bir takım görüş ayrılıkları var. Bunların başında Suriye geliyor. Türkiye’yi en fazla rahatsız eden dış gelişme Suriye’deki iç savaş. Bunun faturasını kendisi ödüyor. ABD’nin de bunu gidermek için bir adım atmasını bekliyor. Obama da bu adımı atmadığı için bu ciddi bir sorun yaratıyor” dedi.

Ricciardone’nin Açıklamasının Yankıları

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı görüşmede söylediklerinin yarattığı tartışmaları da yorumladı: “Büyükelçi birkaç konuya değindi. Özellikle Türkiye’deki yargı sistemi ve medya konusunda söyledikleri rahatsızlık yarattı. Büyükelçiler ki buna ABD büyükelçileri de dahil, Türkiye gibi önemli bir ülkede kendi görüşlerini yansıtırlarsa büyük hata yapmış olurlar. Ricciardone’nin yönetim adına konuştuğunu ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da belirtti. Tabii nahoş bir olay. Zira büyükelçiye yönelik sözler merkezde de not edilir. Türkiye ile Amerika arasında zaten diğer sorunlar varken bir de bunun eklenmesi iyi olmadı. Ama zannediyorum Kerry-Davutoğlu görüşmesinde bundan sonraki adımların daha iyi bir şekilde gerçekleşmesi konusunda bir mutabakata varılır.”

Bülent Alirıza’nın bütün bu konuların yanı sıra Türk hükümetinin İmralı ile yürüttüğü görüşmeler, ABD ve Türkiye arasında İran konusunda olası ayrılık noktaları gibi konulardaki detaylı açıklamalarının tamamını yukarıdaki videodan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG