Erişilebilirlik

Metropoller Halk İçin Daha Sağlıklı Mekanlar Olmalı


“2030 yılına kadar dünyada her 5 kişiden 1’i kentlerde yaşıyor olacak”

İngiliz tıp dergisi Lancet’e göre daha iyi şehir planlamacılığıyla tüm dünya metropolleri milyarlarca kentli için çok daha sağlıklı yaşam mekanı haline gelebilir.

İngiliz tıp dergisi Lancet’in raporuna göre 2030 yılına kadar tüm dünyada her beş kişiden üçü kentlerde yaşıyor olacak. Varoşlarda yaşayanların sayısıysa 2 milyara çıkacak. Kentlilerin sağlığını korumak için sağlık hizmetlerinin yanısıra iyi planlama ve yerel girişim gerekecek.

Raporda kanalizasyon sistemlerinin kurulması gibi büyük çaplı hükümet projelerinin yanısıra hava kalitesini arttırma, daha yüksek yapı standartları getirme ve kentlerde bahçeler oluşturma gibi yerel projelere de yer verilmesi gerekiyor.

Londra’daki University College Planlama ve Kamu Politikaları Profesörü Yvonne Rydin, hükümetlerin ve şehir planlamacılarının rapordan alacağı dersler olduğunu söylüyor:

”Tüm olasılıklara yanıt verecek kapsamlı bir plan yapmamız mümkün değil. Önceden tahmin edemeyeceğimiz sonuçlar doğacağını kabul etmemiz gerekir. Biz de kentsel sağlığı projeler aracılığıyla sağlamaya çalışıyoruz. Belirli bölgelere yönelik projeler oluşturuyoruz, farklı mahallelere uygun, kent sağlığını geliştirecek değişik yöntemler içeren projeler geliştiriyoruz.”

Ancak Profesör Rydin, yeterli kaynaklara sahip olan yerel yönetimlere bu konuda önemli rol düştüğünü söylüyor.

”Yerel yönetimler bu tür projeleri geliştirme ve stratejik düzeyde planlama kapasitesine sahip. Ayrıca bazı projelere mali destek de sağlayabilirler. Birçok durumda da mahallelerin kendi kaynaklarını kullanmak mümkün.”
Profesör Rydin, dünyadaki farklı kentlerde proje bazlı yaklaşımların çok başarılı olduğunu söylüyor. Bunlardan bazıları Mumbai’de temizlik ve sağlık koşullarının iyileştirilmesi, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da toplu taşımacılığın ve Gana’nın başkenti Accra’da kentsel tarımın geliştirilmesi çabaları.

Lancet’in raporunda ayrıca hükümetlerin sağlıklı yaşam alanı oluşturulmasında başarı sağlayan yerel projeleri belirlemesi ve bunları başka kentlerde de uygulamaya koyması gerektiği belirtiliyor. Rapora göre kent yönetimleri yerel halkla işbirliği oluşturmalı, mahallelerdeki sağlık sorunlarını belirlemeli ve büyük çaplı kalkınma planları yapılırken bu planların sağlığa olan etkileri gözönünde bulundurulmalı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG