Erişilebilirlik

Mesrur Barzani: 'PKK IKYB'nin Varlığına Saygı Göstermek Zorunda'


Mesrur Barzani: 'PKK IKYB'nin Varlığına Saygı Göstermek Zorunda'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Musul’ın IŞİD’in elinden kurtarılmasında Amerika’nın en önemli ortaklarından biri. Amerika’da yönetimin değişmesine artık günler kala Kürt yetkililer de bu ortaklığın sürmesi için Washington’da temaslarda bulunuyor.

Yönetimin Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani başkanlığındaki heyet, Başkan Yardımcısı Joe Biden başta olmak üzere Obama Yönetimi ve Kongre’den önemli yetkililerle görüştü.

Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin büyük oğlu Mesrur Barzani, daha sonra düşünce kuruluşu Wilson Center’da panele katıldı ve soruları yanıtladı.

Barzani, Iraklı Peşmerge ve Suriyeli Kürt güçlerinin Kasım 2015'te IŞİD'den temizlediği Sincar kentindeki PKK varlığından duydukları rahatsızlığı dile getirdi: "Bu ne yazık ki çok hassas bir konu ve PKK’nın, Sincar’da Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin hakimiyetine önem verdiğini, saygı duyduğunu herkese anlatmaya çalışıyoruz. Burası PKK’nın hakimiyet kurabileceği bir bölge değil. Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bu bölgede yapması gerekenlere saygı duymak zorundalar. Bu bölgenin nasıl yönetileceği Sincar halkına kalmıştır. PKK varlığı durumu karışık hale getirdi ve umuyoruz ki sonunda uzlaşacaklar ve Sincar’ı terk edip kendi yerlerine dönmeyi kabul edecekler."

Toplantının ana maddesi elbette IŞİD’le mücadele ve Musul operasyonuydu. IŞİD’in kendine özgü savaş taktikleri nedeniyle Musul operasyonunun ne kadar süreceğini kestirmenin zor olduğunu belirten Mesrur Barzani, Peşmerge’nin Musul’dan sonra Suriye’ye müdahil olmasını düşünmediklerini açıkladı.

Ancak Suriye Kürtleri'nin bölgelerini korumak için bir yol bulması gerektiğinin de altını çizdi. Barzani, "Biz her zaman Suriye’deki Kürt halkının yükselişini destekledik ancak sadece bir grubu değil. Tüm Kürtleri içine alacak kapsayıcı bir mekanizma kurmak da onların elinde. Yani bizim prensibimiz, tüm Kürt tarafları bir araya getirmek" dedi.

Barzani, “Her ulus gibi bizin de kendi kaderimizi tayin etme hakkımız var ama gerçekçiyiz de. Sınırları biz çizmedik ama sınır sorunlarıyla uğraşıyoruz. Ve inanıyoruz ki uluslararası toplumun da desteğiyle ve Irak’ın kalanıyla yürüttüğümüz diyaloğun başarısıyla, barışçıl bir ülke ve gelecek yaşamamızı sağlayacak bir mekanizma bulmamız gerekiyor. Böylelikle Irak rejimi ile ilişkilerimiz doğal ve ülkedeki tüm topluluklar tarafından kabul edilir olacaktır” diyerek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin geleceğini ve bağımsızlık olasılığını da değerlendirdi.

Güvenlik Ajansı Müsteşarı, bölgesel yönetimin en önemli üç sıkıntısını, “Ekonomik anlamda kötü durumdayız. Evlerinden olmuş 1 milyon 800 bin insana barınma sağlıyoruz. Nüfusumuz yüzde 30 arttı. Petrol fiyatları düştü, merkezi hükümet bütçemizi kesti ve IŞİD’le mücadelenin maliyetiyle uğraşıyoruz. Bu nedenle uluslararası toplumdan gelecek herhangi bir ek yardım önemli ölçüde kullanışlı olacaktır. İkincisi peşmergelere ağır teçhizat ve modern silah sağlanması lazım ki hem kayıpları azalsın hem de düşmanlarla daha iyi savaşılsın. Üçüncü nokta da Kürt halkına siyasi düzeydeki isteklerini gerçekleştirmede yardım edilmesi ve Bağdat ile sürdürülebilir barışçıl bir çözüm için süren görüşmelere destek verilmesi gerek” diyerek sıraladı ve diğer ülkelerden yardım istedi.

Amerika’nın desteği için de teşekkür eden Mesrur Barzani, yeni yönetimden de destek beklediklerini vurguladı. Barzani, Ortadoğu’da istikrarın sağlanması için Amerikan varlığının önemli olduğunu söyledi.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG