Erişilebilirlik

Meslekleri Uğruna Hayatlarını Tehlikeye Atan Gazeteciler


Meslekleri Uğruna Hayatlarını Tehlikeye Atan Gazeteciler
Meslekleri Uğruna Hayatlarını Tehlikeye Atan Gazeteciler

Gazetecileri Koruma Komitesi bu yıl 25 gazetecinin meslekleri yüzünden öldürüldüğünü açıkladı. Gazetecilere yapılan tehdit ve tacizler de saymakla bitmiyor. Merkezi Amerika’daki Gazetecileri Koruma Komitesi her yıl görevleri uğruna hayatlarını tehlikeye atan gazetecileri onurlandırıyor. Bu yıl New York’ta yapılan törende 4 gazeteciye Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü verildi. Bu gazetecilerden üçü önce Washington’a gelerek fikirlerini diğer meslektaşlarıyla paylaştı.



Laureano Marquez Venezuelalı bir yazar ve siyasi yazılarında mizah kullanmasıyla tanınıyor. Venezuela hükümeti, “Özgürce konuşamayanların ya da konuşma imkanı olmayanların sesiyiz. Ben yazılarımda mizah kullanıyorum. Çünkü mizah her zaman halkın sesi olmuştur,” diyen Marquez’i yargılamak istiyor. Marquez hükümetin yazılarına tepkisinin ülkede ifade özgürlüğünün kötüye gittiğinin göstergesi olduğunu söylüyor. Marques şöyle konuşuyor: “Hükümeti eleştiren medya kuruluşları kapatıldı. Bazı medya kuruluşları ise sansür uyguluyor. Protestoda bulunmak suç sayılıyor. Herkes hükümeti eleştirmekten korkuyor.”

Nadira Isayeva da Rusya’da adli takibatla karşı karşıya. Isayeva Dağıstan’da haftalık bir gazetenin editörü. Rus güvenlik kuvvetlerinin İslamcı militanlarla nasıl mücadele ettiği hakkında yazıları var. Yetkilileri yolsuzlukla suçlayan eski bir gerilla lideriyle yaptığı ropörtaj nedeniyle teröre destek vermekle suçlanıyor. Suçlu bulunursa 8 yıl hapsi isteniyor. Ancak Isayeva aldığı ödülün ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini şu sözlerle dile getiriyor: “Benim ve gazetemin siyasi görüşüyle ilgili bir çok yanlış anlaşılma vardı. Bu ödül beni gözyaşlarına boğdu.”

Etiyopyalı yetkililer Dawit Kebede’yi 2005 yılındaki seçimlerle ilgili haberleri yüzünden iki yıl hapse mahkum etti. Kebede bir çok meslektaşı ülkeyi terkettiği halde Etiyopya’da kalmayı tercih etti. Kebede, “Her zaman gazeteci olmak istedim. Aklımdaki tek şey gazetecilikti,” diyor. Kebede hükümetin yazılarına tepkisinin kendisini daha da teşvik ettiğini söylüyor.

İranlı gazeteci Muhammed Davari beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kendisi hapiste olduğu için ödülünü almaya gelemeyecek. İranlı yetkililer Davari’yi geçen yıl rejim karşıtı olduğu gerekçesiyle tutukladı. Davari mahkumların kötü muamele gördüğünü savunan bir yazı hazırlamıştı. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin başında bulunan Joel Simon ise, “Davari işini yapmanın bedelini ağır ödüyor,” diyor. Diğer üç ödül sahibi de hapse girme tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak hepsi bunun kendilerini doğruyu söylemekten alıkoyamayacağını vurguluyor.

XS
SM
MD
LG