Erişilebilirlik

Merkez Bankası’ndan Dolara Müdahale


Merkez Bankası, Türk Lirası, dolar karşısında yeniden büyük ölçüde değer kaybedince piyasalara müdahale etti.

Buna göre Merkez Bankası bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri 11 Ocak 2017 tarihinden itibaren toplam 22 milyar Türk lirasına düşürüldü.

Ayrıca, yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi; bu değişiklikle mali sisteme yaklaşık 1,5 milyar Dolarlık kaynak sağlandı.

Yatırımcılar, Türkiye’nin siyasi geleceğinden endişe duydukları için Türk ekonomisine duydukları güven azaldı.

Meclis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a daha fazla yetkililer tanımayı amaçlayan anayasa değişikliği üzerindeki görüşmelere başlamış durumda.

Güne dolar karşısında 3.71 ile başlayan Türk Lirası 3.78’e kadar gerileyince, Merkez Bankası müdahalede bulundu.

Merkez Bankası'ndan Dolara Müdahale
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Merkez Bankası faiz oranlarını yükselterek Türk Lirası’na destek olabilir ama bu aynı zamanda yatırımlar ve tüketiciler için borçlanma faizini artıracağı için sorun olabilir.

Merkez Bankası’nın müdahalesi piyasalar üzerindeki baskıyı azaltmayı hedefliyor, ancak ekonomistler bunun yeterli olacağından şüpheli.

Londra’daki Capital Economics’ten William Jackson, “Siyasiler Lira’nın düşüşünden kaygılandı ama bugünkü hareketler sadece kısa vadeli etkisi olabilecek türden, resmi faiz oranlarında sınırsız artış ihtimali yükseliyor” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG