Erişilebilirlik

'Merkez Bankası Sağlam Adım Attı'


Kerem Alkin
Kerem Alkin
Merkez Bankası’nın kararını sağlam bir adım olarak değerlendiren Alkin bankanın uzun zaman Türkiye’nin sürdürebilir büyüme sürecine zarar vermemek için faizleri yükseltmeme konusunda son noktaya kadar direndiğinin altını çizdi. Kerem Alkin de diğer bazı ekonomistler gibi kararın gecikmiş olduğunu söylerken, Mart ayında yapılacak seçimlerin sonuçları belli oluncaya kadar bankanın yeni bir faiz ayarlamasına gitmeyeceğini tahmin ediyor.

Haberin devamı

Söyleşinin tamamını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:38 0:00
Linki indirmek için

Alkin, Merkez Bankası’nın kararıyla TL’nin 2,18-2,22 aralığına oturacağına da inanıyor. Ancak Alkin, siyasi belirsizliğin derinleşmesi durumunda bu aralığın zor tutturulabileceğine de dikkati çekiyor.

Kerem Alkin, parasal sıkılaştırma politikasıyla birlikte iç tüketimin azalabileceği ve buna bağlı olarak yeni yatırımların daralabileceği ve sonuçta Türk ekonomisinde daha önceden yapılan büyüme tahminlerinde aşağıya doğru revizyona gidilebileceğini söyledi.

FED kararı beklenmedi

Türk Merkez Bankası’nın Salı günkü olağanüstü toplantı sonrasında üç temel faiz oranında artışa gitmesi piyasalarda yankı bulurken, bir gün sonra Amerika Merkez Bankası’nın tahvil alımında 10 milyar daha azaltmaya gideceği yolundaki açıklaması da Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerde yeni bir piyasa hareketlenmesi ihtimalini gündeme getirdi.

Merkez Bankası’nın, FED’den bir gün önce faiz artırımına gitmesini değerlendiren İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi, ekonomist Kerem Alkin, “Merkez Bankası, FED toplantısının sonucu beklemedi, çünkü bu bir itibar meselesidir. ‘FED’in toplantısını bekleyeyim, ondan sonra hareket edeyim’ deselerdi bu Merkez Bankası’nın kredibilitesine zarar verirdi” dedi.

Söyleşinin tamamını yukarıdaki linkten dinleyebilirsiniz.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG