Erişilebilirlik

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turan Türkiye'yi Örnek Gösterdi


Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turan Türkiye'yi Örnek Gösterdi
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turan Türkiye'yi Örnek Gösterdi

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarına katılmak üzere geldiği Washington’da Türkiye’yi ‘IMF ve Dünya Bankası’ndan mezun olmuş bir öğrenciye’ benzetti. Turan, Türkiye’nin, ekonomik açıdan kendi ayakları üzerinde durabildiğini kanıtladığını söyledi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turan SETA Vakfı tarafından düzenlenen ‘Küresel Ekonomi Nereye Gidiyor?’ başlıklı toplantıda Türkiye’nin 2008 küresel ekonomik krizinden fazla yara almadan çıkışının sebeplerini anlattı. Turan Türkiye’nin krizi hafif atlatmış olmasını, daha önce yaşanan krizlerden alınan derslere bağladı. 2001 yılındaki ekonomik krizde Türkiye’nin bankacılık sektörünü yeni baştan kurduğunu hatırlatan Turan, hükümetin 2003 yılında başlattığı sıkı mali politikalar sayesinde bütçe açığının azaltıldığını söyledi.

‘Halk sıkı mali politikalardan çok çekti ama bu politikalar sayesinde hükümet 2008’de, en gerekli olduğu zamanda mali politikaları gevşetebildi’ diyen İbrahim Turan, sağlıklı bankacılık sistemi, uyarlanmış mali politikalar ve sağlam denetleme sisteminin, Türkiye’nin başarısında temel rol oynadığını söyledi.

Turan, kriz başladığında Türkiye’nin çok etkileneceği tahmininin yapıldığını hatırlatarak, bu tahmini yapanların şimdi de Türkiye’yi, bazı Avrupa ülkelerine örnek gösterdiklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turan Türkiye’nin İMF ile olan ilişkisine de değindi. IMF ve Dünya Bankasını üniversiteye, Türkiye’yi de bu üniversiteden mezun olmuş bir öğrenciye benzeten Turan, ‘2001 krizinde uygulanan IMF programından çok yararlandık. Program, bize, ekonomimizi iyi idare etmenin tekniğini öğretti. Artık kendi başımıza doğru kararlar alabiliyoruz’ dedi.

Washington’daki toplantıların gündem maddelerinden biri de bazı üye ülkelerin IMF’deki kotalarının artırılması. Türkiye, IMF’deki kotasının artırılmasını isteyen beş ülkeden biri.

IMF tarafından yayınlanan son raporda Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 5,2 büyüyeceği; gelecek yıl da büyümenin yüzde 3,4 olarak gerçekleşeceği belirtildi.
Rapora göre Türkiye, bu yıl Avrupa ülkeleri arasında en fazla ekonomik büyüme gösterecek.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turan’a, Türkiye’nin gösterdiği sözkonusu ilerlemeden yola çıkarak, ekonomik sorunlarla boğuşan Amerikan yönetimine tavsiyeleri soruldu.

Turan hızlı karar vermenin ve geniş kapsamlı yapısal değişiklikler yapmanın şart olduğunu söyledi. Turan, kriz anında kademeli olarak karar alıp yavaş hareket etmenin başarısızlıkla sonuçlanacağını söyledi.

‘Amerika sorun sadece konut kredileriymiş gibi hareket etmemeli. Reform programları sadece sorunlu konulara yönelik yapılırsa uzun vadede sonuç alınamaz. Bütün sistem ele alınmalı’ diyen başkan yardımcısı, ‘halk kemer sıkma politikalarından hoşlanmıyor ama kemerleri şimdi sıkmazsanız ilerde daha büyük sorunlar ortaya çıkar’ dedi.

XS
SM
MD
LG