Erişilebilirlik

Merkel'le Karzai Ortaklık Anlaşması İmzaladı


Merkel, Almanya’nın NATO’nun çekilme takvimine göre hazırlık yaptığını, ancak bu planın yaşama geçirilmesinden sonra da Afgan halkına desteği sürdürmek ve ülkenin yeniden yapılanmasına katkıda bulunmak istediklerini söyledi

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Berlin’deki temasları kapsamında Almanya Başbakanı Merkel’le iki ülke arasındaki işbirliğini düzenleyecek bir Ortaklık Anlaşması imzaladı.

Geçen yıl Aralık ayında Bonn kentinde yapılan Afganistan Konferansı'nda uluslararası birliklerin 2014’de Afganistan’dan çekilmesinin ve ülkenin askeri kontrolünün Afgan güvenlik güçlerine devredilmesinden sonra Almanya dahil çok sayıda ülkenin Afganistan’a mali yardım yapması kararlaştırılmıştı.

Merkel, Almanya’nın NATO’nun çekilme takvimine göre hazırlık yaptığını, ancak bu planının yaşama geçirilmesinden sonra da Afgan halkına desteği sürdürmek ve ülkenin yeniden yapılanmasına katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Afgan güvenlik güçlerinin geliştirilmesi için 2014 yılından sonra da her yıl 150 milyon Euroluk bir bütçe ayıracaklarını açıklayan Merkel, konuyu önümüzdeki hafta sonunda Chicago’da yapılacak NATO Zirvesi’nde de dile getireceğini bildirdi.

Afganistan'daki NATO’ya bağlı Uluslararası Güvenliğe Destek Gücü ISAF, 2014 yılının sonuna kadar tüm güvenlik sorumluluğunu Afganistan ordu ve polis güçlerine devretmeyi planlıyor. Bu kapsamda Afganistan’da 4 bine yakın askeri bulunan Alman Ordusu, 2001’den bu yana Afganistan’da 52 askerini kaybetti.

XS
SM
MD
LG