Erişilebilirlik

Merkel İstanbul'da


Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacıların Türkiye’de tutulması konusunu, Suriye krizini ve Türkiye'deki terör olaylarını ele almak üzere bugün İstanbul'a gidiyor. Alman basını, bu günübirlik ziyareti Merkel’in en zorlu sınavlarından biri olarak tanımlıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacıların Türkiye’de tutulması konusunu, Suriye krizini ve Türkiye'deki terör olaylarını ele almak üzere pazar günü İstanbul'a gidiyor

Alman basını, bu günübirlik ziyareti Merkel’in en zorlu sınavlarından biri olarak tanımlıyor. Muhalefet partileri ise 1 Kasım seçimleri öncesi gerçekleşecek ziyaretin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AKP’ye destek olarak anlaşılacağını savunurak, Başbakan Merkel’in ziyaretini iptal etmesini istedi.

Almanya’da haftalardır gündemi belirleyen ve başbakanlık yaptığı son on yılda kariyerinin en kritik döneminden geçmesine neden olan mülteci krizi, Merkel’in İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşmelerinin ana maddesini oluşturacak. Mültecilere kapıların açık tutulması poltikasından vazgeçmemesi nedeniyle iç kamuoyunda büyük tepkilerle karşılaşan ve partisinden de alışılmamış sertlikte muhalif sesler yükselen Merkel, krizin üstesinden gelebilmek amacıyla Ankara’yla ilişkileri sıkılaştırmayı ve Türkiye’yi ‘güvenli ülke’ ilan ederek, sığınmacı akınının kontrol altına alınmasını ve sığınmacıların Türkiye’de kalmasını hedefliyor.

AB tarafından ‘güvenli ülke’ olarak tanımlanan ülkelerden gelenlerin, AB ülkelerine iltica başvurularının kabulü ‘güvenli ülkeden’ oldukları için hemen hemen imkansız hale geliyor. Başka bir deyişle bu durumda Türkiye üzerinden sığınmacıların AB’ye ulaşarak iltica etmesi mümkün olmayacak.
Ziyaret öncesi bir gazeteye demeç veren Merkel, Türkiye'nin AB adayı ülkeler arasında ‘güvenli ülkeler’ listesinde yer almayan tek ülke olduğunu hatırlatarak, ‘Türkiye'nin bu statüyü kazanmasına karşı durmayı ilkesel olarak yanlış buluyorum’ dedi. Türkiye’nin ise mülteci kamplarındaki koşulların ve sınır güvenliğinin iyileştirilmesi için anlaşma karşılığında 3 milyar Euro tutarında olduğu öne sürülen mali yardım ve Türk vatandaşları için Schengen Bölgesi'nde vize kolaylıkları talep ettiği haber veriliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:23 0:00
Linki indirmek için

Yeşiller Federal Milletvekili Özcan Mutlu gibi muhalefet partilerinin temsilcileri Merkel’in planlarını eleştirirken, özellikle Türkiye'deki gergin iç siyasi atmosfere dikkat çekerek, ziyaretin zamanlamasının yanlış olduğunu savunuyor.

Ocak-Eylül ayları arasında 600 bin sığınmacının giriş yaptığı Almanya'da bu sayının yıl sonuna kadar 1,5 milyona kadar ulaşması söz konusu. Diplomatik çevreler, Merkel'in Türkiye'nin mülteci krizinin çözümü karşılığında Almanya'dan ve Avrupa Birliği'nden Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesini teklif edeceğinin sinyallerini de verdi. Aralık 2013’de Türkiye ile AB arasında Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ile Geri Kabul Anlaşmasının imzalanmasıyla Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunda önemli bir adım atılmasına rağmen siyasi sebeplerden dolayı anlaşma hayata geçirilmemişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu da vize kolaylıkları devreye girmeden mültecilerle ilgili planların devreye girmeyeceğini söylemişti. Yeşiller Federal Milletveliki Özcan Mutlu, vize konusunun mültecilerle ilişkilendirilmesinin de hata olduğunu öne sürüyor.

Sığınmacı politikaları nedeniyle Merkel’e destek Alman kamuoyunda azalıyor. Anketler Merkel’in Birlik partilerinin oy oranının düştüğüne işaret ediyor. Ağustos ayında Hristiyan Birlik partilerinin oyları yüzde 43’teyken, son kamuoyu araştırmalarına yüzde 38’e indi. Buna karşılık mülteci ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif AfD adlı partinin oy oranı yüzde 8’e ulaştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG