Erişilebilirlik

Merkel’in Türkiye Ziyareti Alman Medyasında


Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik çekincelerinin devam etmesini ön plana çıkaran Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ankara ve Berlin arasında üyelik görüşmelerinin daha uzunca bir süre devam edeceğinin netleştiğini yazdı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in iki günlük Türkiye ziyareti Alman medyasında geniş yankı uyandırırdı ve konuyla ilgili birbirinden farlı yorumların yapıldığı gözlemlendi. Merkel'in Türkiye'de ve özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile temaslarında ekonomik işbirliği ve AB-Türkiye müzakereleri konularının ön plana çıktığı belirtililirken, iki lider arasındaki önceki buluşmalara göre bu kez sıcak bir atmosferin oluştuğu ifade edildi. Yorumlarda buna rağmen Merkel'in Almanya federal seçimleri öncesindeki bu son Türkiye gezisinde de bazı temel sorunlarda yakınlaşma olmadığı vurgulandı.

Alman Başbakanının ziyaretini 'Merkel’in Erdoğan ile Buluşması: Boğaz’daki Zorlayan Adam' başlığıyla yorumlayan haftalık Der Spiegel dergisinin internet sayfası Merkel'in Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda verdiği olumlu mesaja rağmen, vizenin kolaylaştırılması ve Kıbrıs konularındaki katı tavrını bu kez de sürdürdüğü ve PKK’ya karşı Ankara tarafından yumuşak olarak tanımlanan tutumunu da değiştirmeye pek niyetli olmadığını gösterdiğini yazdı. Gazete Merkel'in Türkiye'nin Ankara Protokolü'nü uygulaması konusundaki uyarısının görüşmelere damga vurduğunu belirtti. Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik çekincelerinin halen devam ettiğini ön plana çıkaran Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ankara ve Berlin arasında üyelik görüşmelerinin daha uzunca bir süre devam edeceğinin bu kez daha da netleştiğini öne sürdü.

Başbakan Merkel'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında Türkiye'de birçok gazetecinin tutuklu olmasından şikayetçi olmasını ön plana çıkaran Die Tageszeitung, iki ülke arasında ekonomik işbirliğinin iyi ilerlediğini, ancak diğer konularda da ortak bir tavır izlendiği şeklindeki açıklamaların samimi ve içten olmadığını belirtti. Konuyla ilgili en çarpıcı yorumlardan birini ülkenin en çok okunan bulvar gazetesi Bild yaptı. 'Türkiye bu nedenlerle hiçbir zaman AB üyesi olamaz' başlığı atan gazete, AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerde yıllarıdır bir ilerleme olmadığını, Alman ekonomi çevrelerinin Türkiye'deki ekonomik yükselişi kıskançlıkla izlediklerini, ancak başta Merkel olmak üzere birçok AB liderinin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu ve bu yüzden yeni müzakere maddelerinin de açılmadığını yazıyor. Bild gazetesi adına Merkel'in gezisine katılan yorumcu, delegasyondaki bir Alman diplomatın kendisine söylediği sözleri de okuyucusuna aktarıyor. Buna göre, söz konusu diplomat müzakerelerin şu andaki tempo ile sürmesi halinde tahminen 60 yıl sonra tamamlanabileceğini belirtti. Bild gazetesindeki yoruma göre, Türkiye'nin AB üyeliğinin hiç bir zaman gerçekleşemeyeceğini Merkel ve meslektaşı Erdoğan'da çok iyi biliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG