Erişilebilirlik

Merkel’in Seçim Bölgesinde Pazar Kritik Gün


Pazar günü Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde meclis seçimleri yapılacak. Ülkenin kuzey doğusundaki eyalette Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği CDU ve İslam karşıtı popülist söylemleriyle bilinen Almanya için Alternatif AfD’nin alacakları oy oranı merakla bekleniyor.

Seçimler, son haftalarda yapılançoğu ankette destek kaybeden Merkel’in kendi seçim bölgesinin de bu eyalette olması nedeniyle yakından izleniyor. Sandıktan çıkacak sonuç, Başbakan’ın sığınmacılara yönelik açık kapı politikalarına yönelik kamuoyunun tavrını yansıtacak önemli bir gösterge olarak da değerlendiriliyor.

İlkbaharda yapılan üç eyalet seçiminde Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokratların oy kaybı yaşaması, aynı zamanda Almanya için Alternatif partisinin sandıkta oylarını artırması, Merkel’in sığınmacı politikalarının ‘seçmen tarafından cezalandırılması’ olarak yorumlanmıştı.

Almanya’nın yoksul eyaletlerinden olan Mecklenburg-Vorpommern en az göçmen ve yabancı nüfusa da sahip olmasına rağmen, Irkçı Ulusal Demokratik Parti NPD, 2011 yılında yapılan son seçimde yüzde 6 oy alarak, eyalet parlamentosuna girmeyi başarmıştı.

Bu defa ise AfD’nin büyük bir oy oranıyla eyalette parlamentoya girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre, Sosyal Demokrat Parti SPD, eyalette yüzde 28 oy oranıyla en güçlü parti konumunda. Eyalette ilk kez seçime katılan AfD’nin yüzde 23 oyla, oy oranı yüzde 20 olarak ölçülen CDU’nun önünde ikinci parti olması bekleniyor. Sol Parti’nin yüzde 15 düzeyinde oy alması, Yeşiller’in yüzde 6 ile meclise girmesi de bir başka beklenti. Ulusal Demokratik Parti’nin ise yüzde 2 oy oranıyla meclis dışında kalacağı tahmin ediliyor.

AfD’nin CDU’yu geçmesi halinde, mülteciler ve terörle mücadele gibi bir dizi konuda eleştirilen Merkel'in üzerindeki baskının artabileceğine işaret ediliyor.

İki hafta sonra 18 Eylül’de ise başkent Berlin’de eyalet seçimi yapılacak. Burada yapılan kamuoyu araştırmalarında CDU ve SPD’nin oy kaybettiği görülürken, AfD’nin oylarının yüzde 15 olarak arttığı belirlendi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG