Erişilebilirlik

Merkel'in Kritik Atina Ziyareti


Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras
Almanya Başbakanı Angela Merkel, siyasi kariyerinin en merakla beklenen resmi ziyaretlerinden birini yapıyor.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Başbakan Antonis Samaras ile bir araya gelecek Merkel’i ‘ülkede istemeyen kişi’ ilan eden ve Yunan halkını uçuruma sürüklemekle suçlayan muhalefet partilerinin kitlesel protesto gösterileri bekliyor.

Son seçimde ikinci parti olan Sol koalisyon partisi Syriza’nın lideri Aleksis Cipras Merkel'i Yunanistan’a ‘manda’ bir ülkeymiş gibi hitap etmekle suçladı ve Yunan halkını tepki vermeye ve Merkel’in ülkede olduğu saatlerde genel greve gitmeye çağırdı. Merkel’i Adolf Hitler’e benzeten ve bu şekilde resmeden afişlerle protestoları düzenleyen muhalefetin yanısıra Almanya genel olarak Yunan kamuoyunun ve basınının çok uzun bir süredir eleştiri oklarının hedefinde.

Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Yunanların yüzde 76’sı Almanya’yı ‘düşman ülke’ olarak değerlendiriyor. Yunanlıların ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşulların ve kemer sıkma politikalarından başlıca sorumlusu olarak Almanya’yı gördüğü belirtilirken, Alman basınında son aylarda Yunanistan’la ilgili çıkan haber ve yorumların da Yunanlıların tepkisini artırdığı belirtiliyor.

Almanya’da özellikle bulvar gazeteleri geride kalan dönemde Yunanlıları ‘Sabahtan akşama kadar sirtaki dansı oynayan tembeller’ şeklinde ilan etti. Çok sayıda Alman siyasetçisi ise Yunanistan’ın imzaladığı anlaşmalara sadık kalmasını, aksi halde cezalandırılmasını istedi. Bu arada işsizliğin adeta patladığı Yunanistan’dan Almanya’ya yönelik kalifiye işgücü akını da konunun diğer bir boyutu. Alman yetkililer her fırsatta yüzbinlerce kalifiye elemana, özellikle de mühendise ihtiyaç olduğunu belirterek Yunanlıları buraya göç etmeye yönlendiriyor.

Merkel’in Atina ziyaretinde Yunan Başbakanı Antonis Samaras’la merakla beklenen Troyka raporunu ve Yunanistan'ın ek paraya ihtiyacı konusunu ele alması ve Yunan hükümetine destek vermesi bekleniyor. Samaras, son olarak yeni bir uluslararası yardım dilimi gelmezse, ülkesinin kasım ayından sonra iflasın eşiğine geleceğini duyurdu. Yunan Başbakanı geçen ay Berlin’e yaptığı ziyaretde yeni tasarruf önlemlerini hayata geçirebilmeleri için kendilerine biraz daha zaman tanınması talebinde bulundu, Merkel bu öneriyi red etti.

Samaras, Merkel’in ziyareti öncesinde Euro Bölgesi’nden ayrılmalarının ve eski para birimi drahmi’ye dönmelerinin felaket olacağını kaydetti. Türkiye Almanya Araştırmalar Vakfı Başkanı Faruk Şen gibi birçok uzman ise Yunanistan’ın drahmi’ye dönmesinin daha iyi olacağı görüşünde.

Bu arada Merkel’in günübirlik ziyaretinde olay çıkmasını engellemeyi hedefleyen Yunanlı yetkililerin, Atina’nın gördüğü en büyük güvenlik önlemlerini alacağı bildiriliyor. Merkel’i Yunanistan başkentinde bulunduğu altı saatlik sürede yedi bin polis koruyacak.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG