Erişilebilirlik

Merkel'in 100 Günü Başarısız


Almanya Başbakanı Angela Merkel Lahey'de Finlandiya Sauili Niinisto ile görüşmesinde kahkaha atarken
Almanya Başbakanı Angela Merkel Lahey'de Finlandiya Sauili Niinisto ile görüşmesinde kahkaha atarken
BERLİN- Hıristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti SPD’nin üç aya yakın süren çetin görüşmelerden sonra geçen yıl 17 Aralık’ta kurduğu Büyük Koalisyon hükümeti bugün görev başında 100’ncü gününü doldurdu.

Hükümet çevreleri kendilerini övselerde basın ve kamuoyundaki genel kanı büyük hedeflerle başa geçen Merkel ve kabinesinin henüz kalıcı bir icraata imza atamadığı ve iki taraf arasındaki tartışmaların da henüz dinmediği şeklinde. 2005 yılından bu yana üçüncü kez Angela Merkel’in başbakanlığında kurulan ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanlığına getirilen SPD’li Aydan Özoğuz’un ilk Türkiye kökenli olarak yer aldığı hükümet, daha işin başında kelimenin tam anlamıyla tökezlemeye başladı.

Yemin töreninin ardından Noel günlerinde İsviçre’de tatile giden Merkel, burada kayak yaparken düştü ve sol kalça kemiğindeki çatlak nedeniyle ancak Ocak ayının ortalarına doğru, o da koltuk değnekleri ile masasına dönebildi. Hükümet bu olayın sarsıntısını atlatamadan SPD’nin yıldız isimlerinden birininin adının bir skandala karışmasını ve bir de bakanın istifasını sineye çekmek zorunda kaldı.

Kanada’daki bir şirketten çocuk pornografisi içeren fotoğraf sipariş ettiği belirlenen SPD milletvekili Sebastian Edathy görevinden ayrılarak, Almanya’dan hala bilinmeyen bir ülkeye gitti. Neonazi NSU cinayetlerini araştıran meclis komisyonunun başkanı olduğu dönemde adından sıklıkla bahsedilen Edathy hakkında başlatılan soruşturma koalisyon hükümeti ortakları arasında ağır bir güven bunalımının oluşmasına yol açtı.
Edathy’i önceden uyardığı ortaya çıkan yeni hükümetin Tarım Bakanı, eski İçişleri Bakanı CSU’lu Hans-Peter Friedrich istifa etmek zorunda kaldı. Birlik Partileri SPD’yi bu konudaki gizli bilgileri deşifre ederek Friedrich’i harcamakla suçladı.

Koalisyon ortaklarının anlaşamadıkları bir başka konu ise hükümet kurma aşamasında da haftalarca üzerinde tartıştıkları mülteci politikaları oldu. Birlik Partileri AB ülkesi olan Bulgaristan ve Romanya’dan Almanya’ya gelen göçmenlerin serbest dolaşım hakkını istismar ettiklerini savunarak, buna karşı alınacak önlemlerin koalisyon sözleşmesinin bir parçasını oluşturduğunu öne sürdü.
SPD ise koalisyon ortağını yalancılıkla ve Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde ‘aşırı sağda oy avına çıkmakla’ suçladı. Uzmanlar, Almanya'ya sadece bu yıl Balkan ülkelerinden 180 bin göçmen daha geleceğini tahmin ediyor.

Hemen hiç bir ilerleme olmayan bir diğer konu özellikle Türkiye kökenli göçmenleri çok yakından ilgilendiren çifte vatandaşlığı engelleyen “tercih” modelinin kaldırılması oldu. Koalisyon kuruluş görüşmelerinde de krize dönüşen ve hükümetin kurulmasından sonra ilk önce çözülecek sorun ilan edilen bu konu ‘Almanya’da doğup ve büyüyen’ ifadesinin tanımlanması tartışmalarına takıldı kaldı.

Birlik Partileri’nin engelleyici tavrı yüzünden hala bir yasa taslağı sunulamadığını belirten Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Amerika’nın Sesi Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede fikir birliği sağlanmasını beklemekten başka bir alternatif olmadığını belirtiyor.

Merkel ve kabinesi son günlerde de tam anlamıyla huzurlu bir çalışma ortamı bulamadı. Bu kez de Ukrayna ve Kırım bölgesinde yaşanan olaylar nedeniyle özellikle Başbakan Merkel eleştirilere maruz kaldı. Merkel Rusya ile oluşan krizde pasif kalmakla suçlanırken, SPD’li Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier hem Ukrayna hem de Rusya’ya yaptığı ziyaretlerde çok daha ön plana çıkmayı başardı.

Bu arada yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, vatandaşların yüzde 39’u Birlik Partileri ve SPD’nin arasının bir önceki Birlik Partileri-Hür Demokrat Parti hükümetinden daha kötü olduğu görüşünde. Almanların sadece yüzde 18’i hükümetin ilk 100 gününde başarılı bir performans çizdiğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG