Erişilebilirlik

Merkel’e Saarland Morali


Almanya’nın Saarland Eyalet Meclisi için yapılan seçimleri sürpriz bir sonuçla Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği CDU kazandı. Kesin olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 40’ını alan CDU sandıktan birinci parti çıktı. Anketlerde yüzde 34 oy oranına ulaşacağı tahmin edilen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 30 oyla ikinci parti oldu. Radikal sol Linke partisi ise yüzde 13 oranında oy aldı. İslam ve mülteci karşıtı AfD yüzde 10 oranında oy hedeflerken yüzde 6’da kaldı ancak girdiği eyalet seçimlerinde 11’inci kez yüzde 5’in üzerinde bir sonuç almayı başardı. Yeşiller ve FDP yüzde beş barajına takıldı ve meclise giremedi. Bu sonuç sonrası 2012 yılından beri koalisyonda olan CDU ile SPD’nin yeniden hükümeti kurmaları bekleniyor.

24 Eylül’de yapılacak genel seçimler için bir gösterge olarak da kabul edilen seçimin galibi CDU oldu. Siyasi gözlemciler, SPD'nin başbakan adayı olduktan sonra büyük bir rüzgar yakalayan Martin Schulz sayesinde sosyal demokratların seçimi kazanabileceğinden, Sol Parti ve Yeşiller’in katılmıyla koalisyon kurulacağından yola çıkıyordu. Almanya’da ‘kırmızı-kızıl-yeşil ittifakı’ olarak tanımlanan bu koalisyonun genel seçimlere yönelik bir sinyal olacağı yorumları yapılıyordu. SPD’nin aldığı sonuç ve eşbaşkanlığını Cem Özdemir’in yaptığı Yeşiller’in parlamentoya girememesi, partinin başına gelmesiyle SPD’nin kamuoyu araştırmalarında 10 puan yükselmesini sağlayan Schulz’un Merkel’e karşı ilk yenilgisi olarak yorumlanırken, CDU ve Başbakan Merkel ise Mayıs ayında yapılacak diğer eyalet seçimleri ve 24 Eylül genel seçimlerinden öncesinde büyük moral kazandı.

Saarland’daki seçim öncesinde, ulusal çapta yapılan kamuoyu yoklamaları, kırmızı-kızıl-yeşil koalisyonunun, Federal Meclis’te çoğunluğu alma ihtimalinin var olduğunu gösteriyor. Son anketlerde, Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU oy oranı yüzde 32 olurken, Sosyal Demokrat parti SPD’in oy aranı da yüzde 32 olarak belirlendi. Yeşillerin oy oranı yüzde 8 olurken, Sol Parti’nin oy oranı ise yüzde 7 ve Liberal Parti FDP’nin oranı yüzde 6 olarak belirlendi. AB, yabancı ve İslam karşı aşırı sağcı Almanya için Alternatif Parti AfD’nin oy oranı ise yüzde 11 olarak açıklandı.

Saarland’daki sonuç, CDU’lu Saarland Eyalet Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in Türk politikacıların kendi eyaletinde etkinliklere katılmalarına izin vermeyeceklerini ilan etmesiyle de ilişkilendirildi. Karrenbauer, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan AK Partili bakanların referandum konuşmalarının iptali tartışmalarının doruk noktasında, yabancı politikacılara eyaletinde seçim kampanyası yasağı getirdiğini açıklamıştı. Eyalet başbakanının, Türkiye’ye karşı oy amaçlı çıkışının Almanya için Alternatif Partisi’nden seçmene yönelik bir mesaj olduğu yorumları yapıldı. Başbakan Merkel ve partisi CDU’nun, mülteci krizi nedeniyle seçmenini sağ popülist parti AfD’ye kaptırma korkusu yaşadığı ve göçmenler politikasını sertleştirme yönünde bir strateji planladığı gözlemleniyor. Nitekim CDU’nun seçim programına çifte vatandaşlığın kaldırılmasının alınacağı tahmin ediliyor. Buna göre, Almanyalı Türklerin doğuştan çifte vatandaşlık hakkı elde eden çocuklarının bu hakkı koruması öngörülürken, torunlarının iki vatandaşlıktan birini tercih etmesi şartı getirilmek isteniyor. Başbakan Angela Merkel’in, "Almanya’da yaşamaya odaklananların sadece Alman vatandaşlığını almalarını" seçim öncesinde ana konulardan biri olarak işleyeceğinden yola çıkılyor.

Almanya’da 7 Mayıs’ta Schleswig-Holstein ve 14 Mayıs’ta da Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde seçimler yapılacak. Özellikle de nüfusun en yoğun olduğu ve bir milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya’daki seçimler 24 Eylül için barometre niteliğinde görülüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG