Erişilebilirlik

Merkel'den İslam Karşıtlarına Sert Uyarı


Almanya Başbakanı Angela Merkel Yeni Yıl konuşmasını yaparken
Almanya Başbakanı Angela Merkel Yeni Yıl konuşmasını yaparken

Almanya Başbakanı giderek güçlenen Göçmen ve İslam karşıtı gösterilere katılanları uyararak protestoları düzenleyenlerin kalplerinin nefret dolu olduklarını unutmamalarını istedi

‘Pegida gösterilerine katılanları uyarmak istiyorum, bu protestoları düzenleyenlerin kalplerinin nefret dolu olduğunu unutmayın.’ Başbakan Angela Merkel ‘Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’ (PEGIDA) adlı hareket hakkındaki sessizliği işte bu sert sözlerle bozdu.

Yeni yıl mesajının büyük bölümünü Almanya’da son haftalarda gündemi belirleyen mülteci, göçmen ve İslam karşıtı protestolara ayıran Merkel, uluslararası krizler nedeniyle İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yoğun mülteci akınının yaşandığını vurguladı ve ‘Bize sığınanlara yardım etmemizden doğal bir olay yok. Mültecilerin çoğunun ölümden kaçarak bize geldiğini unutmayalım. Onların çocuklarının korkusuz bir şekilde büyümesi bizim görevimiz’. şeklinde bir açıklama yaptı.

Pegida gösterilerinde 25 yıl önce Doğu Alman devriminde olduğu gibi ‘Biz halkız’ sloganlarının atıldığını hatırlatan Merkel, hareketin arkasındaki isimlerin halkı kışkırtarak, insanları bilinçli olarak renk ve dinlerinden ötürü dışladığını ve önyargıları artırmayı hedeflediğini öne sürdü.

Terör örgütü IŞİD'le mücadeleye de değinen Almanya Başbakanı, ‘Suriye ve Irak'ta terör estiren IŞİD'le özgür dünyanın mücadelesine Almanya da katkı sağlamaktadır. Zira teröristler ülkemizdeki değerleri de tehdit etmektedir’ ifadesini kullandı.

Başbakan Merkel muhalefet partileri ve başta Türk lobisi olmak üzere göçmen temsilcileri tarafından Pegida hareketi konusunda yeteri kadar kararlı bir çıkış yapmamakla suçlanıyordu.

Öte yandan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlarlar, kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin muhafazakar kanadının ise Merkel'e karşı kazan kaldırmaya hazırlandığı yönünde haberler sıklaşıyor.

Pegida hareketinin ve Euro karşıtı Almanya için Alternatif Parti AfD’nin güçlenmesinin Birlik partilerini zayıflatacağından endişelenen koyu muhafazakarlar, Merkel’in SPD ve Yeşiller'in konularına yöneldiğini ve seçmenin bir bölümünü AfD’nin kucağına ittiğini düşünüyor.

AfD, Federal Meclis'e girmeyi 2013 seçimlerinde kılpayı kaçırdı, ancak ondan sonraki eyalet seçimlerinde büyük sürpriz yaparak yerel parlamentolara girmeyi başardı. Merkel’e isyan bayrağını ilk açan isim eski Federal İçişleri Bakanı ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin ağır toplarından Hans Peter Friedrich oldu.

Ortanın sağında yeni bir hareketin ve bir partinin oluşmasından Merkel’i sorumlu tutan Friedrich, buna örnek olarak Merkel'in nükleer santralleri kapatma ve çifte vatandaşlığı kabul etme politikalarını gösterdi.

CDU'nun içpolitika sözcüsü ve şimdiye dek Merkel’in en sadık destekçilerinden olan Wolfgang Bosbach, ‘Ortanın sağında yeni bir parti yerleşirse, bu Hıristiyan Birlik için bir meydan okuma olur’ şeklinde görüş belirtirken, siyasi gözlemciler Hıristiyan Birlik partileri içinde bir tabunun yıkıldığını, yıllardır ilk kez Merkel’in liberalleşme politikalarına itiraz seslerin yükseldiğini ve şimdiye kadar sessiz kalan muhafazakar kanadın, AfD ve Pegida'dan güç alarak isyan bayrağını çektiğini savunuyor.

Bremen Eyalet Parlamentosu’dan CDU’lu milletvekili Oğuzhan Yazıcı ise, Merkel’in çizgisinin doğru olduğunu belirterek, başbakana yapılan eleştirilerin Pegida’yı güçlendireceğini belirtiyor.

Önümüzdeki Pazartesi yeniden başlayacak Pegida protestolarına paralel Almanya’da göçmen ve İslam karşıtlığı ile Merkel’le bağlantılı parti içi tartışmalar gündeme damgasını vuracağa benziyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG