Erişilebilirlik

Merkel’den Geri Kabul Anlaşması'na Destek


Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede yoğun eleştirilere hedef olan ve insan hakları örgütlerinin de kınadığı, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile vardığı Geri Kabul Anlaşması’nı savundu.

Merkel, 2,7 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye ile varılan anlaşmanın sığınmacıların Avrupa’ya akışını azaltmak için kilit önemde olduğunu söyledi.

Anlaşma, Avrupa Birliği’nin bazı Suriyeli sığınmacıları Türkiye’den almasını, Ankara için maddi yardım ve vize serbestliği ile hızlandırılmış üyelik müzakerelerini içeriyor.

Uzun süre Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile bağlarını korumanın doğru olduğunu söyledi.

Merkel, Avrupa’nın bir şey yapmadan, insan kaçakçılarının kontrolu ele geçirmesine seyirci kalamayacağını belirtti.

Almanlar anlaşmaya güvenmiyor

Bu arada Alman ARD ve ZDF televizyonlarının yaptığı kamuoyu araştırması Almanlar’ın anlaşmaya güveninin çok az olduğunu gösteriyor. ZDF’nin araştırmasına göre Almanlar’ın sadece yüzde 38’i anlaşmanın Avrupa’ya daha az sığınmacı getireceğine inanıyor.

ARD’nin araştırmasına göre ise Almanlar’ın yüzde 40’ı Almanya’ya gidecek sığınmacı sayısının azalacağına inanıyor. Sadece yüzde 17’si Türkiye’yi güvenilir buluyor ve yüzde 27’si Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması gerektiğini düşünüyor.

İki araştırma da Merkel’in popülaritesinin değişmediğini gösteriyor. Araştırmaların hata payı ise yüzde 3.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye ile anlaşmanın iyi başladığını fakat sığınmacı akışının önemli ölçüde azalmasının, diğer Avrupa ülkelerinin Balkan yolunu kapamasına bağlı olduğunu söyledi.

Bu arada göçmenlik için başvuranların sayısı geçen yılın ilk çeyreğine göre iki kattan fazla artmış durumda.

Alman yetkililere göre, geçen yıl 85 bin 394 olan ama bu yıl 181 bin 405’i bulan yüksek sayıdaki başvuruların nedeni, geçen yıl binlerce sığınmacının her gün sınırı geçmesi.

De Maiziere sığınmacı gelişlerinin bu yılın sonuna kadar nasıl şekilleneceğini söylemek için erken olduğunu söyledi.

Yetkililer, Türkiye-AB arasındaki anlaşmanın sonuç vermesi durumunda sığınmacıların Akdeniz’den farklı rotalar deneyebileceğini belirtiyor.

Alman Gelişme Bakanı Gerd Mueller’e göre 100 ila 200 bin kişinin İtalya’ya geçmek için Libya’da bekliyor olabileceğini belirtti.

İçişleri Bakanı Maiziere’ye göre ise bu rakamlar daha yüksek olur.

Suriyeliler yılın ilk çeyreğinde mülteci başvurularının neredeyse yarısını oluşturuyor. Suriyeliler’i Iraklılar ve Afganlar takip ediyor.

XS
SM
MD
LG